Problem u Malom arsenalu nisu loše izvedeni radovi, nije kvar opreme niti nestručno rukovanje opremom. Problema u Malom arsenalu zapravo nema - kažu stručnjaci koji su odgovorili na pitanje postavljeno na posljednjoj Županijskoj skupštini: zašto su se na zidovima pojavile mrlje od vlage, a na posjetitelje pada nedavno stavljena žbuka?

- Iako se radi o projektu velikih stručnjaka, arhitekata Letilović i Pedišića, iako su u obnovi vrijednoj skoro tri milijuna kuna sudjelovali konzervatori, nadzorni inženjeri, posao očito nije obavljen kako treba. Posjetitelji Malog arsenala svakog dana vide žute mrlje, vlagu, osjećaju da im se boja mrvi po odjeći, materijal u donjim dijelovima je napuhan, ispunjen vlagom itd. Hoćete li tražiti to da se vidi tko je u tome napravio nešto krivo, tko je podvalio robu na način drži vodu dok majstori odu?, pitao je vijećnik Drago Čulina župana Božidara Longina.

U odgovoru Zadarske županije navodi se kako je objekt prihvaćen nakon otklanjanja manjih nedostataka u okviru jamstvenog roka te predan na upravljanje Narodnom muzeju Zadar. Pri zaduživanju Narodnog muzeja predana mu je sva potrebna dokumentacija s uputama

- Vrlo smo zadovoljni s načinom na koji Muzej obavlja svoju funkciju i na taj način opravdava EU ulaganje u ovaj objekt. Upute za korištenje odvlaživača zraka nisu bile uključene u primopredajnu dokumentaciju budući da je odvlaživač zraka uvijek pod naponom, radi na tajmer, pali se svaki dan preko noći, te nije bilo potrebno dodatno rukovati njime. Nakon medijski izraženih sumnji u njegov ispravan rad, izvođač radova graditeljski obrt CRED0-1NG izvršio je njegovo ispitivanje te se pokazalo da odvlaživač zraka radi ispravno, u predviđenom režimu, odgovorio je Lovro Jurišić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove.

Zatraženo je i očitovanje izvođača radova, odnosno vlasnika graditeljskog obrta CREDO-ING Iva Festinija, vezano za razloge pojave vlage u prostoru Malog arsenala.

- Smatramo da je Ijuštenje hidraulične vapnene žbuke sa svoda predmetnog objekta normalni tehnološko-kemijski proces vezan za sušenje i desalinizaciju vlage nakupljene u nasipu iznad zidanog svoda tijekom vremena prije obnove objekta. Nakon završetka spomenutog procesa može se izvršiti sanacija svoda. Pojava vlage na zidovima vidljiva je kroz postojeće originalne ventilacijske otvore u zidovima koji su tehnički dio prethodne namjene objekta (arsenala) te nisu projektom tretirani kao vodonepropusni na vanjskom pročelju.

Napominjemo i da odvlaživač instaliran ispod staklenog stražnjeg dijela podnice objekta radi ispravno u projektiranom režimu - preko noći. Prema gore navedenom smatramo da se u prostoru može odvijati predviđen program uz uvjete praćenja stanje svoda i zidova te obavezno ventiliranje objekta otvaranjem prozora i vrata, odgovorio je glavni voditelj građenja, dipl.inž.građ. Ivo Festini.