Uginuo je Casper, potražni pas HGSS-a Zadar, koji je sudjelovao u brojnim akcijama spašavanja, javljaju 24 sata.

- Sve se odigralo naglo. Igrao se vani, spavao, digao i povratio dva puta. Nakon toga se više nije mogao dignuti na noge, rekao je Ivica Galac iz Zadra koji je s Casperom proveo cijeli život, bio mu je kao član obitelji, bili su prijatelji i kolege u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja. Ivica je bio njegov vodič.

Nakon što je Casperu pozlilo, veterinari su do obiteljske kuće došli za deset minuta, ali nisu ga mogli spasiti. Uginuo je u roku od dva sata, kasnije se ispostavilo da je imao akutnu upalu gušterače. Bio je star nepunih osam godina.

Bilo je to u subotu 23. studenog. Ivica je bio u Zagrebu kada ga su ga članovi obitelji nazvali i rekli da je Casperu jako loše.

- Odmah sam krenuo za Zadar, ali nisam stigao na vrijeme, nisam se uspio oprostiti od njega i to mi je najgore. Sve me podsjeća na njega - ispričao je i dodao da je s Casperom živio, trenirao i spašavao otkako je bio štenac star tri mjeseca. Casper je sudjelovao u mnogim potragama. Lani je pronašao promrzlog Čeha u mrkloj noći, a početkom ove godine je spasio izgubljenu staricu iz Sukošana.

- Potražni psi HGSS-a nezamjenjivi su resurs pri traganju i spašavanju za nestalim osobama. Dobro obučen pas zamjenjuje i do 30 ljudi na terenu, što rezultira uštedom vremena te uštedom ljudskih resursa. Samim time povećava se vjerojatnost pronalaska osobe čiji život često ovisi o brzini pronalaska. Nadalje, psi mogu detektirati tijela u vodi i na vrlo nepristupačnim mjestima. Čemu je i dokaz nedavna akcija kojoj je potražni pas reagirao na ulazu u speleološki objekt u kojem je naknadno pronađeno tijelo nestale osobe - dodali su u HGSS-u.