Gradonačelnik Branko Dukić na posljednjem Gradskom vijeću najavio je pregovore za nova parkirna mjesta na Ravnicama:

"U suradnji s Ministarstvom državnom imovinom raspravljamo o području koje obuhvaća idejni plan Vrata Zadra i evo, također, Obala i lučice vjerojatno će uskoro sklopiti s Državom jedan ugovor kojim će preuzeti parking na Ravnicama i tamo ćemo napraviti parkiralište koje će zadovoljiti potrebe i nadomjestiti izgubljena mjesta na Muraju", otkrio je gradonačelnik Dukić.

Naknadno smo pitali što bi to trebalo značiti, s obzirom da je na Ravnicama, na kojima je nominalno Država vlasnik, i sada parkiralište.

"U tijeku su razgovori s Ministarstvom državne imovine o prepuštanju navedenog dijela zemljišta na Ravnicama, a koje trenutno služi kao neregulirano parkiralište, Gradu Zadru na upravljanje. Uklanjanjem tamošnjih derutnih objekata, parternim uređenjem te ocrtavanjem parkirnih mjesta i boljom organizacijom prostora na tom djelu zemljišta planira se dobiti stotinjak novih parkirnih mjesta čime bi se djelomično kompenzirao gubitak parkirnih mjesta na Poluotoku što je rezultat uređenja i rekonstrukcije gradskih bedema te njihove prenamjene u gradsku šetnicu", navodi se u odgovoru iz gradske uprave.

Pa smo pitali, planira li se u gradskoj upravi organizirati to za sada besplatno parkiralište u ono koje će se naplaćivati?

"O samom režimu upravljanja navedenim zemljištem, odluka će se donijeti nakon ishoda razgovora s Ministarstvom", diplomatski je odgovor iz gradske uprave koji možemo prevesti u to da će biti naplate. Osim što Obala i lučice moraju nadoknaditi zaradu izgubljenu na Muraju, da bi Gradsko vijeće donijelo odluku o novom režimu organizacije i naplate parkirališta, potrebna im je formalna podloga. Iz same gradske uprave, naplata parkiranja na Ravnicama neslužbeno nam je potvrđena.

Ravnice su još uvijek prostor ni na nebu ni na zemlji. Bila je tu vojna garaža te objekti koji se koriste, ne zato što Država s njima gospodari, nego zato što je Grad Zadar dao suglasnost kao posrednik. Pa su nam tako iz Grada Zadra odgovorili kako je Obala i lučice korisnik prostora u kojem se nalazi pauk služba i za to imaju suglasnost.

Suglasnost Grada Zadra ima i Čistoća koja tamo već 20-ak godina drži transfer stanicu. To nam je najednostavniji i najbrži način za pretovar otpada koji se malim električnim vozilima skuplja na Poluotoku. Tu se prebacuje u kontejnere koji se odvoze na deponiju u Diklo, podsjetio je direktor Čistoće, Dragan Maračić.

Podsjećamo i kako je u posljednjih 11 godina Država pokušavala prodati 19.300 četvornih metara zemljišta bivšega vojnog kompleksa na Ravnicama po početnoj cijeni od 7,5 milijuna eura.

Prvi put pod cijeni od 54, a tri godine poslije za 51 milijun kuna, nitko nije iskazao interes za kupnju tog atraktivnog prostora. Kakav je sada plan Ministarstva državne imovine s Ravnicama, to tek treba otkriti.