Općinski državni odvjetnik Ivica Škara potvrdio nam je kako je 4. listopada 2019. podiglo optužnicu protiv Rine Villani zbog kaznenog djela iz čl. 279. st. 2. Kaznenog zakon. U tom stavku piše kako će se kaznom od šest mjeseci do pet godina zatvora kazniti i tko neistinitu službenu ili poslovnu ispravu, knjigu ili spis uporabi u službi ili poslovanju kao da su istiniti.

Radi se o kaznenom djelu krivotvorenja službenih isprava za koje je optužena dugogodišnja predsjednica Zajednice Talijana u Zadru. O tom da je optužnica postala pravomoćna, javnost je prošlog tjedna obavijestio Igor Karuc, novi predsjednik Zajednice Talijana u Zadru kojeg je resorno ministarstvo uprava potvrdilo u lipnju ove godine. Skoro dvije godine trajalo je svrgavanje Rine Villani nakon izborne skupštine u kojoj je dio članstva legalno prihvatio Igora Karuca.

Optužnici protiv smijenjene Rine Villani prethodila je kaznena prijava koju je nakon istraga provela policija po prijavi dijela članstva a radi se o sumnjama u razne nepravilnosti  i zlouporabe u dugogodišnjem vođenju  Zajednice Talijana u Zadru.