Privlačanin Šime Grbić, student druge godine strojarstva na zagrebačkome Fakultetu strojarstva i brodogradnje, osvojio je zlatnu na međunarodnom sajmu inovacija IENA u Nürnbergu. Za rad pod nazivom "Autonomous vehicle driven by pneumatic muscles" (Autonomno vozilo pokretano pneumatskim mišićima) nagrađen je zlatnom medaljom i diplomom u kategoriji inovacija sa sveučilišta, priopćio je Ured za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta.

U kratku opisu rada, među ostalim stoji, kako je "konstruiran i izrađen prototip vozila na četiri kotača koje koristi pneumatske mišiće kao aktuatore za ostvarenje gibanja vozila, a izrađeni su elektronički sklopovi i program za bežično upravljanje vozilom s mogućnošću zaobilaženja prepreka". Skalabilna izrada vozila većih dimenzija omogućila ekološki prihvatljiv prijevoz robe ograničenoga dometa, a stlačeni zrak kao izvor energije privlači stalnu pozornost znanstvenika i inženjera, a osobito u primjeni kod mobilnih sustava u smislu ekološkoga goriva u vozilima s pneumatskim pogonom. Također je navedeno i kako "umjetni pneumatski mišić, koji je nastao kao rezultat interdisciplinarnog istraživanja u području robotskih manipulatora i bioloških sustava, predstavlja zanimljiv izbor tipa aktuatora koji se koristiti za pogon autonomnoga vozila".

- Vozilo ima pogonski mehanizam s koljenastim vratilom kojim se translacijsko gibanje pneumatskih mišića (sila povlačenja) pretvara u rotacijsko gibanje pogonskih kotača vozila. Mikrokontroler upravlja skretanjem vozila koje je ostvareno pomoću pneumatskoga linearnog koračnog motora. Vozilo ima mogućnost praćenja zadane putanje, a kada naiđe na prepreku upravljački program pokreće algoritam za zaustavljanje ili zaobilaženje prepreke na temelju podataka sa senzora, stoji u opisu rada.

Ovogodišnji sajam inovacija IENA 2019. održao se od 31. listopada do 3. studenoga 2019. u njemačkome Nürnbergu i najstariji je međunarodni sajam ovoga tipa u Europi.