U vrijeme sve vidljivije potrebe za oštrijim kažnjavanjem nasilja nad ženama i boljom klasifikacijom djela, objavljena je presuda Stalne službe u Pagu Općinskog suda u Zadru kojom je 34-godišnji Zagrepčanin osuđen za naročito drsko i nepristojno ponašanje.

A iza tog oblika narušavanja javnog reda i mira, koji spada u prekršaje, stoji sljedeće: "34-godišnjak je dana 07.08.2019. godine, u 21:56 sati, na autobusnom stajalištu u Novalji, u Slatinskoj ulici, narušavao javni red i mir, na način da je tjelesno napao 27-godišnjakinju, iz razloga što ju nije htio ostaviti na miru kada ga je zamolila da se udalji od nje, pa joj je zadao više udaraca šakom u predjelu glave. Od zadobivenih udaraca 27-godišnjakinja je u šoku zaustavljala vozila i tražila pomoć."

Jedna nepoznata osoba pružila je pomoć djevojci i bila s njom sve do dolaska policije, koja je privela 34-godišnjaka. Saslušan u žurnom postupku on je priznao krivnju i presuda je donesena sljedeći dan, ali je na e-oglasnoj ploči sudova objavljena danas.

Nasilni muškarac iskazao je kajanje i žaljenje te obećao da se isto više neće ponoviti. Lošeg je imovnog stanja i nezaposlen pa je zamolio suca da mu to uzme u obzir prilikom donošenja presude. Sud je to i učinio uzimajući isto kao olakotne okolnosti, dok mu je za otegotnu uzeo ranije prekršajno kažnjavanje.

Prema zakonu, koji se još vodi u njemačkim markama, predviđena kazna za ovaj prekršaj je od 50 do 350 DEM ili 30 dana zatvora. U ovom slučaju 34-godišnjak je kažnjen s 200 DEM, odnosno 756,00 kuna, no neće platiti ni taj iznos jer mu se u kaznu uračunava vrijeme zadržavanja u pritvoru od uhićenja 7. kolovoza u 22:30 sati do privođenja pred sud 8. kolovoza u 10:00 sati. Tih 11 i pol sati računa se kao 600 kuna, pa ima za platiti još samo ostatak od 156 kuna.

Za usporedbu, 34-godišnjak je za nasilni čin prema 27-godišnjakinji kažnjen gotovo jednakim iznosom novčane kazne predviđene za vlasnike vozila kojima je istekla prometna dozvola.