Zadarski moroskok, instalacija koja je trebala slijediti primjer slavnih Morskih orgulja i Pozdrava suncu, već godinama "trune na suhome". Točnije, o njima se vodi briga, Obala i lučice koje su zadužene za njezinu skrb moroskok su reparirale i pripremile za povratak u more, ali mora za sad - nema. Iz škvera ŠRD Zubatac nijemo je promatrao uređenje Jazina u koje se nadao vratiti, ali nije imao sreću poput palmi.

Već nakon postavljanja na prvoj lokaciji ispred hotela Maraska ukazalo se dosta problema s morskim strujama, organizmima koji su se lijepili po njemu i djelovanju soli, pa je fontana više bila na popravku nego je radila. Nakon popravka vraćen je u Uvalu Jazine, u kojoj je trebao biti zaštićeniji od utjecaja struja, zasvijetlio je različitim svjetlima no i tu se pokvario nakon nekoliko mjeseci rada. Konačno je izvađen na suho te popravljen čeka u škveru Zubaca.

Što bi s moroskokom za sada ne znaju u Gradu Zadru, iz kojega čekamo odgovor, a ni u Obali i lučicama i Županijskoj lučkoj upravi. Ravnatelj ŽLU Zadar Davor Škibola kaže kako moroskok nije bio u projektu, a to bi značilo da više nema ni potrebnih instalacija kojima je moroskok bio priključen na izvor električne energije. U smislu sigurnosti plovidbe moroskok je samo ometajući faktor tako da s ove strane zasigurno neće doći inicijativa o njegovom vraćanju, a Škibola kaže kako ŽLU ne određuje moguće lokacije za slične instalacije.

- Ni Obala i lučice nije ta koja odlučuje što s moroskokom. vidjet ćemo u dogovoru s Gradom što s njim i gdje bi ga trebalo staviti. Moroskok je repariran i spreman za ulazak u more. To nije neki neophodni sadržaj, već estetski i u suradnji s više institucija donijet će se konačna odluka, kaže direktor Obale i lučice Edo Duka.

Mnogi su bili skeptični oko moroskoka, posebice zbog kompliciranog održavanja i troškova, no u posljednjoj roli, kada je u Jazinama proradila uz projekciju svjetla u različitim bojama, činilo se da je ipak zaživjela s prostorom. Gdje će i kada zasvijetliti doznat ćemo uskoro.