Iza skandala u MUP-u, zbog kojeg je smijenjen i načelnik Postaje prometne policije Zadar Luzarijo Kulaš, ostala su neodgovorena brojna pitanja. Podsjetimo, izvanrednim nadzorom u Policijskoj upravi zadarskoj utvrđeno je kako je pet policijskih službenika, među kojima su Kulaš i njegov prethodnik Ivica Rumora, "možebitno" počinilo teške povrede dužnosti kada nije procesuiralo prometne prekršaje zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića i načelnika PU krapinsko-zagorske Darka Cara, inače bivšeg načelnika PU zadarske.

No, u sjeni cijelog događaja ostalo je nejasan dio iz izvješća MUP-a kojim se ističe kako „za petog policijskog službenika proizlazi sumnja da je počinio tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavku 1. točke 9. Zakona o policiji opisane kao „neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva".

Na naš upit „što to konkretno znači, odnosno na koji način se sumnja da je povreda počinjena, te na kojoj se funkciji nalazi ovaj službenik?", iz Policijske uprave zadarske stigao je sve samo ne konkretan odgovor. Iz policije su, naime, prvo ponovili dio iz izvješća:

- Iz Izvješća Stručnog tima koji je inspicirao navedeno postupanje policijskih službenika proizlazi sumnja da bi za petog policijskog službenika u izvješću navedeno i utvrđeno ponašanje moglo predstavljati osnovu za pokretanje disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti iz članka 96. stavka 1. točke 9. Zakona o policiji, a koja je opisana kao „neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva".

Nakon citiranja onog što smo i sami postavili u pitanju, iz MUP-a i PU zadarske, na čije smo adrese postavili upite, ogradili su se tajnošću postupka, popularnom metodom za izbjegavanje odgovora od interesa javnosti.

- Disciplinski postupci prema policijskim službenicima provode se sukladno Zakonu o policiji, Pravilniku o disciplinskoj odgovornost policijskih službenika, Zakonu o općem upravnom postupku, te sukladno istim propisima imaju svoj tijek. U ovom trenutku nismo u mogućnosti iznijeti više detalja, a poštujući pravila eventualnog postupka koji bi mogao uslijediti.

U izvješću Stručnog tima najavljeno je i kako će načelnik PU zadarske Anton Dražina "poduzeti mjere iz svoje nadležnosti". Na naše traženje da nam navedu konkretne postupke koji su uslijedili nakon skandala, policija je nastavila u istom tonu:

- Izvješćujemo Vas da je načelnik policijske uprave ovlašten podnijeti zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog sumnje u počinjenje teže povrede službene dužnosti za policijske službenike iz policijske uprave kojom rukovodi, a ukoliko postoji sumnja da su počinili neku od povreda službene dužnosti propisanih u čl.96.st.1.Zakona o policiji, navodi se na kraju službenog odgovora kojim se podcjenjuju pitanja javnosti.

Upravo se zbog ovakvog stava nadležnih sve više gubi povjerenje javnosti u one kojima je moto "sigurnost i povjerenje", a na značaju dobiva teza iskusnog kriminalista Željka Cvrtile kako se prava istina i dalje prikriva.

Podsjetimo, presretač je 12. ožujka godine u 12.41 sati na ŽC 6011 u mjestu Žerava snimio zamjenika glavnog ravnatelja policije kako vozi 165,6 km/h na mjestu na kojem je brzina ograničena na 50 km/h. Zapisnik je izdan na licu mjesta, snimka je uredno pohranjena, no postupak sankcioniranja uslijedio je tek sedam mjeseci kasnije, kada je informacija dospjela do RTL-a. Izvanrednim nadzorom, koji je uslijedio, otkriven je još jedan slučaj koji se dogodio svega tri dana ranije, kada je Car na DC-306 u Sabunikama nagazio 50,3 km/h više od dopuštenog. Postupak sankcioniranja također je pokrenut tek kada je otkriven slučaj Ćelić koji je, kao i Car, u ponedjeljak podnio ostavku. Obojica su zbrinuti na nižim radnim mjestima unutar istog sustava kojeg potresa velika afera.