Kako bi izrazili svoje neslaganje s odlukom španjolskog Vrhovnog suda koji su katalonske političke vođe nezavisnosti osudili na dugotrajne kazne zatvora, okupila se danas na Narodnom trgu nekolicina Zadrana, studenti i par profesora sa zadarskog Sveučilišta, na mirnom prosvjedu podrške.

- Izražavamo svoje neslaganje s odlukom španjolskog Vrhovnog suda koji je 1. listopada 2017. proglasio katalonske lidere za neovisnost koji su 1. listopada 2017. proveli referendum o samoodređenju u Kataloniji) krivim za pobunu, zlouporabu javnih sredstava i neposlušnost, osuđujući neke i na 13 godina zatvora. Ova presuda je povijesna greška koja ne rješava politički sukob i koja ograničava i uvjetuje demokratski proces represijom. Država koja sebe smatra demokratskom ne može zatvoriti lidere zbog priznavanja biračkog prava. Jedino moguće rješenje je amnestiranje i priznavanjem prava na samoodređenje. Osuđujemo nasilje koje je policija izvršavala u dugotrajnim mirnim demonstracijama za nezavisnost. Čini se da ova grozna praksa koju policijska tijela provodi širi nasilje na ulicama Katalonije, a ne da brani prava svojih građana. Smatramo da pravo na prosvjed, sloboda govora i sloboda tiska trebaju biti zagarantirani svim narodima, ponovila je inicijativa na hrvatskom i katalonskom jeziku, zahvaljujući građanima na dolasku.

Prosvjednici su potom citirali "Bikovu kožu" (La pell de brau) Salvadora Espirija i "Slobodu" Paula Éluarda, a potom se u znak podrške i zapjevalo.