Nakon što su se prosvjednici razišli, ispred Županijskog suda u Zadru izašao je glasnogovornik Hrvoje Visković kako bi predstavnicima medija odgovarao na brojna pitanja javnosti koje je otvorio stravičan slučaj silovanja 15-godišnjakinje iz okolice Zadra.

Je li izvanraspravno vijeće odluku o zamjenama mjera opreza s rešetkama donijelo pod pritiskom javnosti koja je negativno reagirala na raniju odluku suca Ivana Markovića o neodređivanju istražnog zatvora za petoricu osumnjičenika?

- Ja mislim da nije. Naime, ispoštovana je nekakva redovna procedura. Od samog početka je atmosfera da je određivanje istražnog zatvora nekakva sankcija u startu. Ona to nije, ona je samo jedna od mjera opreza. Svaka odluka suda podložna je kontroli povodom žalbe, a tako je bilo i u ovom slučaju. Žalbeno vijeće je utvrdilo nešto drugačije nego sudac istrage i takvu odluku je donijelo, istaknuo je sudac Visković.

Glasnovornik Županijskog suda u Zadru na novinarski je upit odgovorio kako je i do sada bilo ovakvih situacija.

- Suci istrage godišnje imaju između 550 i 600 predmeta. Gotovo uvijek su žalbe, a otprilike 5 do 10 % bude preinačeno ili ukinuto. Nije to izvanredna praksa, rekao je sudac Visković ističući kako bolovanje suca Markovića, za koje ne zna dokad će trajati, ne utječe na istragu.

- Sudac istrage u ovoj fazi kaznenog postupka odlučuje isključivo o istražnom zatvoru i o nekakvim zadiranjima u osnove slobode ljudi kao što su pretrage domova, mobitela... On ne vodi istragu, istragu vodi državni odvjetnik, neovisno o sucu istrage. To što je sudac istrage trenutno na bolovanju, ne znači ništa. Stoga nema ni potrebe da se dodijeli novi sudac. Njegova odluka je u bitnome potvrđena. On je odlučio da nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, ali je utvrdio kako postoji opasnost od utjecaja na svjedoke. I tu opasnost mislio je sanirati mjerama opreza, a na tu se odluku žalio državni odvjetnik i u tom dijelu je ona samo preinačena. U bitnome je vijeće gotovo 90% potvrdilo odluku suca istrage, istaknuo je Visković koji nije imao komentara na prosvjede izazvane odlukom zadarskog suda. Što se tiče prijave suca Markovića zbog curenja informacija medijima, Visković je rekao kako ne može s 100-postotnom sigurnošću potvrditi da je ona podnesena.

Osumnjičenicima za silovanje jučer je određen istražni zatvor u trajanju do mjesec dana.

- On može trajati možda manje, možda mjesec, možda dulje. To vam ja ne mogu reći jer to ovisi o dinamici kojom će svjedoci biti ispitivani. Još ih je nekoliko. Žrtva još nije ispitana, tek je zakazano njezino ispitivanje. Ne znam još koji termin jer smo tek dobili prijedlog državnog odvjetnika u tom pravcu.

Što se tiče postojanja navodnih snimci, istaknuo je kako će se to sve u istrazi utvrditi.

- Ovo je kazneni postupak koji je u samom začetku. Što će kasnije biti, kako će se razvijati i koji će se dokazi prikupiti, to je stvar istrage koju ja ne mogu komentirati jer je tajna, poručio je glasnogovornik zadarskog suda.

U policiji su nam pak potvrdili kako su u tijeku i tajni izvidi zbog objava identiteta osumnjičenika na društvenim mrežama, što je prijavilo više osoba.