Udruga Antifjaka izvijestila je sinoć kako je jedini prosvjed zbog silovanja maloljetnice u Zadru u subotu, a ne danas kako se prenosi društvenim mrežama. Danas u podne na prosvjednoj konferenciji Akcije mladih govorit će se o ovom problemu, no odaziv građana očekuje se u subotu na Narodnom trgu u 10 sati. Na tom prosvjednom skupu jedna od govornica bit će i Marjana Šešelja Botić iz Akcije mladih.

Ipak, iz Akcije mladih poručuju kako će prosvjeda danas ipak - biti.

- Zadnjih dana u medijskom prostoru su se pojavljivale razno razne informacije o grupnom silovanju i reakcijama na istu, od kojih sve nisu bile točne, pa su tako performans u srijedu „Upali iskru pravde u mraku pravosuđa" i press konferencija Zadarskog bloka u petak postali prosvjedi.

Naime, u kontinuiranoj smo komunikaciji s Marjanom Šešeljom Botić koja će održati govor na prosvjedu „Pravda za djevojčice - Zadar" (u subotu!) kao zabrinuta građanka dok će na pressici u petak zajedno s kolegama iz Zadarskog bloka o istom problemu govoriti iz pozicije Akcije mladih. Šum u komunikacijskom kanalu je izazvala sintagma „prosvjedna konferencija" koja je shvaćena kao prosvjed dok se radi o press konferenciji.

Pravi prijavljeni prosvjed organizira se u subotu, 19. listopada na Narodnom trgu u 10 sati. Organiziraju ga: KSS Antifjaka, Udruga mladih Ahimsa, Udruga za kulturu i umjetnosti Punktum, Književna udruga Ludens. Podršku nam pružaju: Platforma za reproduktivna prava, Solidarna - zaklada za ljudska prava i solidarnost, Inicijativa Spasime, i Ženska soba - centar za seksualna prava. Prosvjed je dio masovnih hrvatskih protesta zakazanih za subotu.

Odgovorila je Marjana Šešelja Botić.

- Danas je prosvjedna konferencija ispred suda u 12 sati i zbog odaziva smo je morali prijaviti kao prosvjed. Djevojke iz udruge Antifijaka će biti na njoj a ja sutra na skupnoj u 10. Međutim, naslov je potpuno kriv i služi obeshrabrivanju i deziformiranju javnosti da prosvjedne konferencije (koja je formalno prerasla u prosvjed prijavljen kao takav institucijama jednostavno jer nam se javilo previše ljudi a i procjene MUP-a su takve) će naravno biti.Današnji prosvjed koji je zbog velikog odaziva tako morao biti reguliran i prijavljen, a počeo je kao prosvjedna konferencija u 12 sati izbred zgrade zadarskog suda (ul. Borelli 9 ) odvijati će se prema najvi i bez ikakvih problema.

- Prosvjed je to kulturno, slobodnog i mislećeg dijela građanstva protiv skandaloznog rada sudova u Hrvatskoj, zadarskog posebno. Zato naravno smeta nekome i želimo još jednom ponoviti da su svi koji odgovorno i ozbiljno žele doprinijeti boljem stanju u društvo danas pozvani i dobrodošli. Posebna zahvala medijiskim djelatnicima koji su još jednom pokazali odgovornost u teškim situacijima i molimo neka kao i do sada ne nasjedaju na laži i dezinformacije jer se kod nas u Akciji mladih i Zadarskom bloku uvijek jasno i hrabro progovaralo bez ikakvih manipulacija i okolišanja, piše Marjana Botić.