Na Sveučilištu u Zadru danas je održana prezentacija rezultata projekta "(Hajdučkom) suradnjom i volonterstvom do društvenog razvoja", koji je kroz suradnju Odjela za sociologiju i udruge Naš Hajduk rezultirao provedbom sociološkog istraživanja, dokumentarnim filmom i knjigom kojima je zajednička tema isplativost "hajdučke" demokracije, odnosno sudjelovanja građana (članova) u demokratskim procesima na primjeru sportskog kluba kao zajedničkog dobra.

Voditelj Darko Čop prezentirao je metodologiju projekta, koji je počeo u travnju prošle godine i trajat će još dva tjedna, odnosno ukupno 18 mjeseci. Suradnjom udruge i nekoliko znanstvenih ustanova, među kojima je i Sveučilište u Zadru, uvodi se društveno korisno učenje te su izrađeni programi mentorstva specifični za svaku od ustanova u projektu.

- Europski projekti su složeni sustavi koji traže puno energije za borbu s administracijom. Htjeli smo uključiti studente da testiraju svoja znanja su praksi, dok bismo sociološkim istraživanjem dobili uvid u to kako navijači vide djelovanje udruge uz primjenu demokratičnosti i participativnosti. Putem kampanje mailom dobili smo nešto manje od 2.000 ispitanika članova Našeg Hajduka, uz još 200-tinjak onih koji nisu članovi, rekao je Čop.

Paralelno s projektom sniman je dokumentarac koji obuhvaća sve važnije promjene oko Hajduka u posljednjih 15-ak godina, od preoblikovanja i najave mogućeg stečaja nakon preoblikovanja, do neodigrane utakmice u Zagrebu, prosvjeda na rivi...

- U sat vremena to mora biti pitka i dinamična priča koja neće biti banalna. Sve mora biti prikazano a prosječnom gledatelju mora objasniti zašto su se neke stvari događale. Iz dokumentarca se vidi kako su navijači obično bili korak ispred lokalne politike koja je upravljala klubom, rekao je Čop.

Dr. sc. Krešimir Krolo s Odjela za sociologiju rekao je kako je susret s filmskom produkcijom bilo dobro iskustvo u kojem se nastojalo u ovoj formi prenijeti složenost svih socioloških procesa.

- To je priča o navijačkoj borbi i inzistiranju na promjenama. Ova istraživanja i prikupljeni podaci nakon dugo vremena na znanstveni način ulaze šire u navijačku priču i otvaraju nove teme. Dokumentarac je važan i za razumijevanje navijačkih inicijativa u posljednjih desetak godina, rekao je Krolo, nakon čega su sudionicima u projektu uručene potvrde o sudjelovanju.

Detaljan prikaz rezultata istraživanja bit će prezentiran 25. listopada u 18 sati u Gradskoj knjižnici Zadar, u okviru serije predavanja Javna sociologija.