U Press centru Dvorane Krešimira Ćosića na Višnjiku danas je otvoreno četvrto izdanje Kongresa sportskoga turizma, na kojem će se u dva dana govoriti o nizu tema iz ovog područja. Kako na otvaranje nisu pristigli predstavnici Grada Zadra i Zadarske županije, kao ni prvi predviđeni govornik Ivan Mijolović, koji je trebao izlagati o Gradu Zadru kao domu košarke, prvi se nakon pozdravnih riječi mikrofona uhvatio direktor KK Zadra Željko Žilavec, koji je u kratkim crtama prezentirao 90 godina košarkaških nastojanja u Zadru.

- Zadar je grad košarke koji uspješno spaja sport i turizam. Prije skoro 90 godina, 1. listopada 1930. godine, osnovana je prva službena košarkaša organizacija u Zadru. U to vrijeme sport je bio u rukama entuzijasta, igralo se na otvorenom, betonu, da bi veliki napredak bio ostvaren krajem pedesetih i u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, kada su za Zadar između ostalih igrala dvojica velikana čiji je dres umirovljen - Krešimir Ćosić i Giuseppe Giergia. Današnji hram košarke u Jazinama izgrađen je u samo 70 dana kako bi se moglo nastupiti u Ligi prvaka. Danas želimo razvijati sport među mlađim generacijama, stvarati igrače iz vlastite škole košarke te privući one koji bi u Zadru htjeli studirati i igrati košarku, nabrojao je Žilavec.

Još nije otkriveno kako će se proslaviti ova okrugla obljetnica, no jedna od prvih ideja je da se na ulazu u grad postave table s natpisima "Dobrodošli u grad košarke".

Doc. dr. sc. Tonči Jerak iz Centra za tjelovježbu i studentski sport izlagao je o organizaciji i provedbi studentskih sportskih natjecanja na Sveučilištu u Zadru. Nacionalni sustav natjecanja je UniSport, u kojem se organiziraju natjecanja iz 15 sportova. Neka od njih bila su u Zadru, kao nedavna završnica prvenstava u badmintonu, stolnom tenisu i odbojci na pijesku, koja su ugostila 110 studenata sportaša. Na Sveučilištu je za sada osam registriranih klubova, no do kraja godine planiraju se uključiti vaterpolski, rukometni, nogometni i rugby klub. Po broju studenata i osvojenih medalja Zadar je na petom mjestu u Hrvatskoj.

- Osnivanje sveučilišnih sportskih klubova bi trebao biti jedan od dugoročnih ciljeva sveučilišnog sporta u Hrvatskoj, gdje bi se poticala dualna karijera te integracija studentskog sporta u natjecanja nacionalnih sportskih saveza, rekao je Jerak.
Direktor Višnjika Denis Karlović rekao je da se Višnjik razvija u dva praca - kao dom rekreativaca te središte sportskog turizma. Za taj segment nedostaju još hotel i hostel, koji se planiraju graditi unutar kompleksa.

- Kada to realiziramo nećemo se moći obraniti od momčadi koje žele doći u Zadar na pripreme, optimističan je Karlović.

Kongres sportskoga turizma organizira agencija LUX promocija uz suorganizatore Savez športske rekreacije Sport za sve iz Zadarske županije i Visoku školu ASPIRA. Pokrovitelji Kongresa su Ured predsjednice RH, Ministarstvo turizma, Grad Zadar, Županija Zadarska, Hrvatski olimpijski odbor, Središnji državni ured za sport, Sveučilište u Zadru i Udruga hrvatsko američkih profesionalaca (ACAP).