Župan Božidar Longin danas je sa svojim suradnicima posjetio Gimnaziju Vladimira Nazora i Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u kojima je završena prva faza energetske obnove.

Ovaj projekt, financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020., vrijedan je 8.231.476,88 kuna od čega se 2.636.585,95 kuna financira iz EFRR, a 5.594.891,88 kuna sredstvima Zadarske županije.

- Posebno sam emotivan kad je u pitanju ova zgrada i ova škola, jer sam upravo tu i ja nekad sjedio. Stalo nam je do školstva je ono naša budućnost, rekao je župan tokom današnje posjete.

Projektom energetske obnove zgrade predviđeni su građevinsko-obrtnički i elektrotehnički radovi na tim dvjema školama. Uključuju toplinsku izolaciju vanjskih zidova s unutarnje strane, toplinsku izolaciju ravnog krova i zamjenu drvenog krovišta (cca 2.500 m² krova), zamjenu vanjske stolarije drvenom stolarijom (cca 290 prozora), te modernizaciju rasvjete odnosno zamjenu unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom. Projektirana ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje iznosi 82,14% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a očekivani energetski razred zgrade nakon obnove je A (trenutni energetski razred zgrade je C).

- Nakon završetka druge faze, u kojoj će se obnoviti krovište škole moći ćemo reći da smo školu uredili po mjeri učenika, odnosno prostor za odgoj i obrazovanje u skladu s 21. stoljećem. S obzirom da od ove školske godine krećemo s novim nastavnim kurikulom "Škola za život", ne možemo ne promijeniti i prostorije koje se koriste u nastavnom procesu. U školi sada imamo 12 interaktivnih ploča, nove prozore, novu rasvjetu i toplinsku izolaciju. Novi će ambijent doprinijeti većoj motivaciji učenika i nastavnika, izjavio je ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimičević.

Zamjenik župana Šime Vicković u posjeti je Područnoj školi u Bruškoj gdje su na proljeće ove godine dovršeni građevinsko - obrtnički radovi na asfaltiranju sportskog igrališta ukupne vrijednosti 105.697,25 kn.

U Školu primijenjene umjetnosti i dizana ove su godine upisana tri prva razreda: dva razreda po programu B (grafički dizajneri, slikarski dizajneri i dizajneri odjeće) i jedan razred A kategorije (fotografski dizajn, scenografski dizajn i dizajn tekstila) kojih čine 65 prvaša. Gimnaziju Vladimira Nazora upisalo je 126 učenika u šest odjela (tri odjela opće gimnazije i 3 odjela jezične gimazije), a škola broji ukupno 570 učenika.