Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar zatekla je dvojicu hrvatskih državljanina sa sveukupno 202 kilograma trpova.

Jučer oko 18.30 sati u mjestu Ljubač prilikom pojačanog postupanja po prekršajima iz Zakona o morskom ribarstvu, policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar su zatekli 50-godišnjaka s riječkog i 40-godišnjaka sa zadarskog područja s preko 200 kilograma morskih trpova.

Policijski službenici su ih zatekli kako s brodice iznose 12 plastičnih kanti s morskim trpovima koje su stavljali u vozilo. Provedenim daljnjim kriminalističkim istraživanjem u suradnji s nadležnom inspekcijom utvrđeno je da su njih dvojica istog dana, nešto ranije kod otočića Sikavac u akvatoriju Ljubačkog zaljeva, koristeći se ronilačkom opremom, iz mora izlovili ukupno 202 kilograma morskih trpova. Također je utvrđeno da obojica ne posjeduju potrebite dozvole ( povlasticu za gospodarski ribolov), a isto tako da su trpove iz mora sakupljali za vrijeme dok je na snazi lovostaj/zabrana izlova te vrste morskih organizama sukladno Pravilniku o lovostaju trpova (Holothuroidea).

Morski trpovi su im oduzeti, a zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu nadležna inspekcija će podnijeti prekršajne naloge, javlja glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Inače, radi se o vrsti morskih organizama, čiji izlov je zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju, a vrijednost 1 kilograma ove zaštićene vrste prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, iznosi 500,00 kuna. Sveukupna šteta dakle iznosi 100 tisuća kuna.

Riječ je o unosnom ilegalnom biznisu jer kilogram trpa na tržištu može doseći i cijenu od 500 dolara. Naime, ova vrsta, poznata i kao morski krastavac, smatra se delikatesom u stranim kuhinjama, posebice azijskoj, a koristi se i u izradi medicinskih preparata.