Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru potvrdilo je odluku suca istrage o istražnom zatvoru za trojicu osumnjičenika za počinjenje kaznenih djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, kao i odluku o nepritvaranju preostale dvojice za koje je Županijsko državno odvjetništvo predložilo pritvor. U zatvoru će tako, do nove odluke suda, do daljnjega ostati Žilijen Satmari (41), Marko Čulina Maka (48) i Budimir Savarin (48), dok će Mate Ivković (33) i Mario Bilić (46) daljnju istragu i sudski proces čekati na slobodi.

Kako su policija i odvjetništvo ranije izvijestili, postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici od 20. kolovoza 2015. do 22. ožujka 2019. kao osnivači i odgovorne osobe u trgovačkim društvima sa sjedištima u Zadru i Zagrebu, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe, na štetu svojih trgovačkih društava i proračuna Republike Hrvatske, u dogovoru s odgovornim osobama drugih pravnih osoba izdavali račune za neistinite poslove i usluge temeljem kojih su obavljana neosnovana plaćanja nakon kojih su tako uplaćeni iznosi podizani u gotovini. Ujedno su, osnovano se sumnja, u cilju uskrate dužnih davanja na ime PDV-a, evidentiranjem navedenih fiktivnih faktura u poslovnim knjigama svojih društava neosnovano zatražili i ostvarili odbitak PDV-a, čime je proračunu Republike Hrvatske počinjena šteta u iznosu od 2.369.589,94 kune, a sebi su pribavili imovinsku korist u iznosu od 9.832.289,91 kunu oštetivši svoja trgovačka društva za navedeni iznos.

Za trojicu pritvorenih zatvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na supočinitelje i svjedoke, kao i zbog opasnosti od ponavljanja djela, dok je procijenjeno da kod druge dvojice ne postoji takva opasnost.