Don Luka Šustić nakon godinu dana vođenja župe sv. Petra i Pavla u Velom Ižu, držat će misu na današnji blagdan Velike Gospe, dok će na nedjeljnoj misi imati službeni oproštaj od župljana.

- Jako smo žalosni što nam don Luka odlazi. Bit će nam jako teško bez njega a još teže ako novi župnik bude, kako se čulo, dolazio samo vikendom. Tko će nam voditi krunicu i držati mise preko tjedna, pitala se jedna od župljanki iz tog otočkog mjesta, koja je cvijećem iz svog vrta okitila veloišku crkvu.

Župni dvor je u Velom Ižu obnovljen i uređen je okoliš. Njega je održavao prijašnji dugogodišnji županik don Slavko Ivoš, kao i mladi svećnik don Luka, kojeg su u Velom Ižu odmah prihvatili i iskreno zavoljeli. U Velom Ižu opravdano strahuju kako će se župna kuća i dvor zapustiti uz novog svećnika umirovljenika koji tu neće stanovati.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić dekretom je premjestio don Luku u župu Slivnica unatoč protivljenju mještana koji su potpisali peticiju. Tko će doći umjesto njega? U Velom Ižu i dalje pričaju o umirovljenom svećeniku koji je navodno rekao kako on zbog zdravlja neće moći živjeti na otoku.

U Zadarskoj nadbiskupiji ne otkrivaju njegovo ime. Doznat će se kada bude objavljeno u Vjesniku - službenom glasilu koje se ne može otvoriti na internetskoj stranici Zadarske nadbiskupije. Glasnogovornica Ines Grbić nam je objasnila da je to možda zbog tehničkih razloga te da Vjesnik izlazi dvomjesečno. Odluke za srpanj i kolovoz objavit će se po završetku ovog mjeseca. Tek tada ona može dati informaciju o tome koga je nadbiskup Puljić odredio za novog župnika. Do tada će javnost doznati tko i kako dolazi voditi župu u Velom Ižu, koja ima dugu tradiciju i prilično veliki broj župljana.