U zgradi Caritasa Zadarske nadbiskupije danas se održala konferencija za medije o završnoj provedbi projekta „Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći - Faza II". Na konferenciji su govorili Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja zadarskog caritasa, voditeljica projekta Danijela Stipanić Graf, socijalna radnica Maja Pavković i don. Ivica Jurišić.

Partneri zadarskog Caritasa u provedbi tog uspješnog projekta su Fond europske pomoći za najpotrebnije (FEAD) i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH. Projekt je započet 16. srpnja 2018. g. za razne vrste pomoći obiteljima u potrebi čija vrijednost iznosi skoro 5 milijuna kuna, a traje do 31. kolovoza ove godine.

- Siromaštvo dovodi do narušenog zdravstvenog stanja, socijalne isključenosti i beskućništva. Kroz niz projekata, nastojimo to smanjiti koliko možemo. Po statistikama, broj siromašnih, odnosno obitelji koji žive u siromaštvu je do 20% u Hrvatskoj, dok je broj ljudi koji žive u riziku od siromaštva daleko veći. U program smo uključili osobe koji ne ostvaruju prava iz sustava socijalne skrbi, umirovljenike koji nemaju obiteljsku podršku, samce i višečlane obitelji, no i u ovom slučaju nismo mogli izbjeći kategoriju korisnika kojima je "socijalni slučaj" stil života, rekla je Tadić.

Pomoć se dijeli u Zadarskoj županiji i Kistanjama, a odnosi se na materijalnu deprivaciju tipa I (hrana) i materijalna deprivacija tipa II (materijalna pomoć). Projekt je vrijedan 4 921 910, 03 kuna, pri čemu je gotovo tri i pol milijuna namijenjeno deprivaciji tipa I, a ostalo na materijalnu i tehničku pomoć. Upravo sredstvima tehničke pomoći opremljena je pučka kuhinja u Zadru. Mjesečno se dijelilo 370 paketa hrane i 330 obroka dnevno. Za potrebite koji nisu mogli doći po pakete organizirana je i dostava hrane. U sklopu materijalne pomoći dijelilo se mjesečno 129 paketa pelena, vlažnih maramica i zaštitnih krema, a podijeljeno je i 85 školskih torbi, 146 kompleta školskih knjiga, 185 kompleta školskog pribora, 120 kompleta sportske opreme, 218 kompleta kuhinjske opreme, 220 kompleta s tekstilom za domaćinstvo i 200 paketa higijenskih proizvoda. U sklopu popratnih mjera rada s odraslima angažirane su dvije socijalne radnice, financijska savjetnica i pedagoški stručnjak koji se susreo s 85 djece koji su sudjelovali u podjeli školske opreme, izložila je Danijela Stipanić Graf.

- Najčešći problemi i razlozi siromaštva naših korisnika su bolest, nemogućnost zaposlenja, male mirovine, niska ili neredovita plaća, visoke cijene najma stana, nepovoljni krediti, ovrhe...Od potrebitih smo dobili jako pozitivne povratne informacije, zaključila je socijalna radnica Maja Pavković koja je uz kolegicu Maju Škifić radila istraživanje u sklopu projekta.

Trenutno se čeka natječaj za treću fazu projekta koja bi se odvijala od kraja 2019. i 2020. godinu.