Već s 11 godina 15-godišnji genijalac iz Slavonskog broda Roko Lukenda donio je robote na otok Pašman, gdje svake godine ljetuje s obitelji. Ciljevi njegovog projekta INNROBO-SEA DAY su educiranje mladih unutar područja Pašmana, edukacija turista, proširenje turističke ponude, a u krajnosti i prezentiranje IT tehnologija, startup-ova i novoosnovanih tvrtki diljem Hrvatske.

- U početku su sajmovi bili nešto manji, ali treći sajam nas je obilježio jer je kroz njega prošlo 500-600 ljudi te je okupio oko 30 natjecatelja - kategorije su bile pune, a potražnja je bila sve veća. Najviše djece posjećuje nas iz Zagreba, rekao je Roko na današnjoj konferenciji za medije.

Ove godine u organizaciju sajma uvedene su nove projektne aktivnosti, a to su sedmodnevna obuka volontera, besplatna desetodnevna obuka za djecu i konferencija pripremanja planova za godišnje manifestacije.

- U planu nam je proširiti projekt na cijeli zadarski arhipelag koji bi obuhvaćao grad Zadar, Preko, Pašman, Sv. Filip i Jakov, Biograd i Tkon, što čini ukupno šest sajmova. Odabrali smo te lokacije zato što nam je cilj povezati otoke sa kopnom. Iduće godine planiramo ponuditi i dva puta po 10 dana edukativnog kampa za djecu.

U tom danu moći će te vidjeti novije tehnologije STEM i IT područja, voziti e-dasku za surfanje, vidjeti MakerPhone i Makerbuino, upoznati Alberta Gajšaka i njegov tim, igrati Mundus igru, a tamo će biti i članovi udruga Robotic i Connect-IT.

- Ove godine otvaramo 70 natjecateljskih mjesta u dvije robotske kategorije: unaprijeđenu gdje će djeca uz pomoć tableta moći prebacivati određene objekte u određenom vremenu na točno određenu lokaciju i robo nogomet gdje će moći igrati nogomet s robotima, najavio je Roko.

Ovogodišnji INNROBO-SEA DAY zakazan je za 6. kolovoza u Pašmanu. Svoje mjesto na natjecanju možete osigurati na ovom linku.