Kako se građani žale da u ljetnoj gužvi jedva prolaze kamenim ulicama pješačke zone, mnogi će reći i kako im je neugodno gledati u "pijate" jer se na ulicama jede, pitali smo u gradskoj upravi kolika je "okupacija" javnih površina.

Informacije smo dobili iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom:

U 2019. godini (s predmetima koji su u tijeku) zakupljeno će biti 6.367 m2 javne površine, uz napomenu kako su do sada, tijekom 2019. godine, pristigli zahtjevi za zakup javne površine od strane pet novootvorenih objekata.

Isko se izričito navodi kako "nije odbijen ni jedan novi zahtjev", javnost jako dobro zna da je odbijen zahtjev ugostitelja za postavljanje nekoliko stolova kod crkve sv. Krševana i to nakon medijskog pritiska.

Iz Odjela kojeg vodi pročelnik Tomislav Korona, pojašnjeno je povećanje površine za ugostiteljske terase.

- Razlika između zakupljene površine u 2018. i 2019. godini je ukupno 60 m2. Tu razliku ne čini tek javna površina koju su zatražili novootvoreni objekti u 2019. godini, već čini zbir više različitih izmjena. Konkretno, u odnosu na 2018. godinu, ove je godine smanjena zakupljena javna površina pojedinim objektima u 2019. godini, dok je istovremeno zbog rješavanja imovinsko-pravnih sporova između Grada i trećih osoba, uključujući i Republiku Hrvatsku, došlo do povećanja zakupljenih javnih površina. Ali ne kroz zakup novih javnih površina, nego uvođenje u sustav onih površina koje su i do sada bile u toj namjeni, navodi se u obrazloženju koje je nejasno bez konkretnih primjera. O njima se pak iz gradske uprave nerado govori.

Kao i o tome kakva je naplata od zakupa javne površine, što se radi s onima koji ne plaćaju i kako se vrši naplata. Na ta pitanja još čekamo odgovore postavljene gradskoj upravi Zadra.

Trg je prvi pretvoren u veliku ugostiteljsku terasu - od Gospodarskog, Narodnog do Poduzetničkog.