Agencija Hina je izvijestila o poučnom slučaju iz Venecije gdje je mlađi bračni par iz Berlina nemilosrdno kažnjen jer su pokušali skuhati kavu na plinskom kuhalu kod mosta Rialto.

Savjesni građanin ih je prijavio policiji koja ih je kaznila s 950 eura zbog nedoličnog ponašanja te su ih protjerali. Za službenu politiku Venecija, oni su ispali nepoželjni gosti koji trebaju smjesta napustiti taj od UNESCO-a zaštićen grad. Ali Veneciju štite njihove gradske vlasti koje tvrde da za taj grad treba imati poštovanje.

I to je poveznica sa zadarskim slučajem kada je jedan naš sugrađanin poslao fotografije s Liburnske obale gdje su neki turisti "kužinavali" i to na krovu kombija. Uz to je njihova "kuća putujuća" bila na besplatnom parkingu uz more.

Sličan prizor povremeno se mogao vidjeti uz Pozdrav suncu, gdje obitelji turista i ekipe uz more rade piknik uz plinsko kuhalo, a šetači udišu "opojne" mirise kobasica.
I što im se dogodilo? Grad Zadar im je dao slobodu da se tako ponašaju jer se ni domaći ne odnose ništa bolje prema gradskim vrednotama - svašta se dopušta i svakojake pojave su moguće na uštrb turizma. Pri tome se vlasti, a ni građani ne drže maksime - poštivat će me onoliko koliko sam sebe poštujem. Zadar zaslužuje daleko veće uvažavanje od sadašnjeg pokornog odnosa prema svima koji dolaze zaraditi ili uštedjeti u turističkoj sezoni.

Oznaka UNESCO-a u Zadru postavljena je na tri jedva vidljiva mjesta. Na pristupima Gradu nigdje nema te reklame kao što je to slučaj sa Šibenikom koji osim isticanja dvostruke zaštite UNESCO-a na svom ulazu ima dobrodošlicu u Grad Dražena Petrovića. O šibenskim tvrđavama od kojih je posljednja na UNESCO-ovu listu ušla kad i venecijanski obrambeni sustav u Zadru, suvišno je govoriti. Dovoljno je pogledati stranicu Turističke zajednice Šibenika, a tek svjetski spot koji je predstavljen na sajmu u Milanu - a kojeg po mrežama dijele nimalo ljubomorni građani tužni zbog svog Zadra.