Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Službe kriminalističke policije PU zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjakom i 41-godišnjakinjom, koje se sumnjiči da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Kako doznajemo, riječ je o bračnom paru iz Zadra.

Muškarca se sumnjiči da je u svojstvu osnivača i odgovorne osobe trgovačkog društva sa sjedištem na zadarskom području, u vremenu od veljače do kolovoza 2017. godine, utajio porez na način da je poslovanjem društva, koje se bavi isporukom vozila, stvorio obvezu plaćanja PDV-a u iznosu od 1.386.175,00 kuna, koju nije platio te je za navedeni iznos oštetio državni proračun.

Sumnjiči ga se i za počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, tako da je 2017. godine s računa navedenog društva, na svoj tekući račun prebacio iznos od 1.067.000 kuna pozajmice bez valjane prave osnove, dok je na račun svoje supruge uplatio 6.122.000 kuna u vidu povrata pozajmica, koje je 41-godišnjakinja u višestruko manjem iznosu trgovačkom društvu i dala, da bi nakon toga navedeno trgovačko društvo s poreznim dugom i bez sredstava na računu fiktivno prodao mađarskom državljaninu.

Nadalje, 41-godišnjakinju se sumnjiči za pomaganje 39-godišnjaku u kaznenim djelima na način da je temeljem prethodnog dogovora s istim, u ožujku 2017. godine osnovala drugo trgovačko društvo, a potom 39-godišnjaku dala punomoć za potpuno zastupanje.

Temeljem toga je 39-godišnjak - kao odgovorna osoba trgovačkog društva prema drugoosnovanom društvu ispostavio ukupno 15 računa za isporuku robe - vozila, a koje račune je potom knjižio u ulaznim knjigama drugoosnovanog društva i temeljem istih neosnovano zatražio povrat PDV-a u iznosu 1.386.175,00 kuna, na koji način je pokušao neosnovano ostvariti povrat poreza na dodanu vrijednost.

Navedenim radnjama na teret proračunu Republike Hrvatske pričinjena je materijalna šteta u iznosu od 1.386.175,00 kuna, dok materijalna šteta pričinjena dioničkom društvu iznosi 7.189.000,00 kuna. Isto tako na štetu državnog proračuna neosnovano su pokušali ostvariti povrat PDV-a u iznosu od 1.386.175,00 kuna.

Zbog sumnje da je počinio kaznena djela utaje poreza ili carine te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju protiv 39-godišnjaka se podnosi kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu, dok se protiv 41-godišnjakinje podnosi kaznena prijava zbog pomaganja u navedenim kaznenim djelima.