Grad Zadar sufinancirat će ove godine nabavu radnih bilježnica i geografskog atlasa za sve razrede osnovnih škola. Time će s obiteljskih proračuna pasti nemali trošak nabavke svega onoga što ne pokriva Vladina odluka o kupnji udžbenika.

Država se obvezala svim učenicima kupiti udžbenike za novu školsku godinu, koji će se po njezinom završetku vraćati u škole, ali ne i "potrošni materijal" kao što su radne bilježnice.

- Još razmatramo na koji ćemo način to napraviti, ali škole smo već obavijestili da ćemo nabavljati radne bilježnice. Roditeljima poručujemo da sami ne kupuju ništa dok se odluka ne donese, jer će se nabavka izvršiti izravno preko škola, rekao nam je jutros pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić.

Preostala obveza razlikuje se od razreda do razreda. Primjerice za prvi razred osnovne škole država ne pokriva tek 130 kuna, ali za peti razred, gdje komplet udžbenika i radnih bilježnica košta oko 1.400 kuna, same radne bilježnice koštaju oko 500, za sedmi razred oko 550 kuna itd. Roditeljima bi tako trebalo ostati novca za ono što je neizbješno - torbe, školski pribor, odjeću, obuću...