Smatrajući da su mu u Zadru povrijeđena ljudska prava, 31-godišnjak iz Slavonije je preko odvjetnika Borisa Radmana podnio tužbu Ustavnom sudu u Zadru.

Službenici Policijske uprave zadarske uhitili su ga 2. ožujka u 21 sat zbog kaznenih djela razbojničke krađe i teške krađe. Sumnjiči ga se da je 16. veljače oko 01,40 sati došao do kuće na Putu Nina te s još jednom nepoznatom muškom osobom nasilno podesnim alatom otvorio prozor sjeverne strane kuće. Ušao je u unutrašnjost prostorije no nije našao nikakve vrijedne stvari pa je otišao do balkonskih vrata s istočne strane kuće te ih otvorio podesnim alatom. Prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva, u toj je prostoriji ponašao i za sebe zadržao više komada zlatnog nakita, a kad se 72-godišnja vlasnica probudila on joj je stavio ruku na vrat i govorio joj da šuti i da će sve biti dobro. Tako ju je držao neko vrijeme dok je drugi muškarac otvarao preostale ladice u sobi i tražio vrijedne predmete. Oštećena je zatražila da ode na toalet te je u jednom trenutku počela vikati pa su se provalnici udaljili iz kuće s otuđenim predmetima vrijednima oko 30.000 kuna.

Zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, 31-godišnjak je zadržan u istražnom zatvoru u Zadru koji mu kasnije produžen. Županijskom sudu u Zadru podnio je žalbe protiv rješenja o određivanju i produživanju istražnog zatvora u kojima je tvrdio da nije bilo osnovane sumnje za to jer ne postoji niti jedan dokaz u spisu koji bi upućivao na to da je osumnjičenik uopće bio na mjestu počinjenja djela, te da radnja prepoznavanja nije provedena sukladno zakonu.

Osumnjičenik osporava pravilnost provođenja istražne radnje prepoznavanja radi potpunog izostanka sličnosti osoba u liniji za prepoznavanje sa podnositeljem, jer je izvršeno fotografiranje, a ne snimanje, te jer je svjedokinja kontradiktorno izjave o izgledu počinitelja predmetnih kaznenih djela. Nadalje ističe da se u četrdeset i sedam dana provedena tek radnja ispitivanja dva svjedoka.

Uvidom u predmetni kazneni spis utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je okrivljenik počinio inkriminirano kazneno djelo, a što proizlazi iz zapisnika o prepoznavanju kao i zapisnika o ispitivanju oštećenice u kojem navodi da je osoba koja ju je držala za vrat bila udaljena od nje oko 40 centimetara i da su se gledali licem u lice te je prilikom radnje prepoznavanja tu istu osobu sa sigurnošću prepoznala navodeći da mu je u međuvremenu narasla brada.

Opasnost od ponavljanja kaznenog djela proizašla je iz činjenice da se radi o višestruko osuđivanoj osobi. Do sada je 13 puta osuđivan, a od toga 11 puta zbog kaznenih djela protiv imovine. 

- Radi se o okrivljeniku koji je od 2006. godine kontinuirano u sukobu sa zakonom zbog kaznenih djela teške krađe, krađe, uništenja i oštećenja tuđe stvari, istaknuo je Županijski sud prilikom odbijanja žalbe. U ustavnoj tužbi 31-godišnjak je istaknuo kako je njegova zadnja osuda iz 2014. godine, što pokazuje da već pet godina nije bio u sukobu sa zakonom.

No Ustavni sud stao je na stranu zadarskih sudova te odbacio tužbu 31-godišnjaka.