Helikopteri Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te helikopteri Ratnog zrakoplovstva Francuske Republike sletjeli su u ponedjeljak, 10. lipnja u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku povodom održavanja multinacionalne vojne vježbe Swift Response 19.

Naime, u 93. zrakoplovnoj bazi uspostavljena je privremena baza (Intermediate staging base) u kojoj su smješteni padobranci, vojni helikopteri i vozila.

Britanske zračne snage stigle su u Zemunik s helikopterima CH-17 Chinook, AH-64 Apache i AW-159 Wildcat, a francuske zračne snage predstavljaju helikopteri NH 90 Caiman te EC-665 Tiger. Trenutno se u vojarni nalazi više od 500 pripadnika britanskih i francuskih oružanih snaga s oko 170 vozila i 15 helikoptera. Također, u Zemuniku se nalazi i deset pripadnika Hrvatske vojske s tri vozila.

Dolazak savezničkih helikoptera u bazu Zemunik početak je vježbe Swift Response 19 koja završava 29. lipnja, a u Republici Hrvatskoj se provodi u vojarnama „Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku i „Josip Jović" u Udbini te na vojnim poligonima „Eugen Kvaternik" u Slunju i „Crvena zemlja" kod Knina.

Riječ je o vježbi zračno-desantnih postrojbi savezničkih zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog kraljevstva i Francuske Republike, u kojoj Hrvatska vojska sudjeluje s jednom ojačanom mehaniziranom satnijom Hrvatske kopnene vojske, opremljenom borbenim oklopnim vozilima Patria, u ulozi snaga suprotne strane (Opposing force - OPFOR) te pruža potporu zemlje domaćina (host nation support - HNS).

Vježbu Zapovjedništva američke vojske za Europu (U.S. Army Europe - USAEUR) vode Globalne snage za odgovor SAD-a (U.S. Global Response Force - GRF) u čijem je sastavu osam zemalja članica NATO-a: Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, a vježba se provodi na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Swift Response 19 će prikazati strateško upošljavanje Globalnih snaga za odgovor, a cilj vježbe je promicanje stabilnosti i sigurnosti jugoistoka Europe, jačanje partnerstva te razvoj interoperabilnosti između savezničkih zemalja.