ZADAR- Do kraja ovog mjeseca bit će sasvim ogoljela Providurova palača do svoje fascinante ljepote i prostornosti od tri tisuće metara četvornih.

Toliko je površine Providurove palače obuhvaćeno u ovoj fazi obnove koja je počela krajem veljače a rok završetka tog EU projekta je 14 mjeseci.

- Gradilište je u dinamici s kojom možemo biti zadovojni jer radi se o iznimno složenom projektu, napominje pomoćnik pročelnika za EU fondove Ante Ćurković, uz čije smo vođenje obišli Providurovu palaču nakon što je očišćena od nedavne prošlosti.

Sada se može vidjeti jednim drugim očima, posve drugačijim od onih kojima smo je gledali posljednjih pola stoljeća kada je Providurova bila sjedište svega i svačega. Za te potrebe, ona je pregrađivana i pretvorena u jedan gotovo ružan a na kraju i zapušten prostor. Takav je, za razliku od Kneževe palače, ostao u percepciji građana Zadra.

S još puno prašine u zraku, otkrivena je konstrukcija s grandioznim kamenim zidovima, visokim svodovima, masivnim gredama te nepoznatim slojevima nakon skinute žbuke. Uz arheološke nalaze koji su vezani za prizemlje, na prvom katu su velike dvorane u kojima je nađen oslik kojeg tek trebaju detektirati restauratori i konzervatori. Njihova analiza vodi prema eventualnom projektu za restauratorske radove.

- U cijelom ovom prostoru imamo moment iznenađenja. Unatoč sondiranju, nailazilo se na nepredvidljiva otkrića. Sve su to slojevi prošlosti Providurove palače, ističe Ante Ćurković, savršeno upućen u projekt i radove na dnevnoj razini.

Takvo stanje ne čudi, s obzirom da Providurova palače datira iz 1607. godine, a da je nadograđivana od 17. do 20. stoljeća. Svi valjani, izvorni materijali kao što su grede i kamen bit će iskorišteni u novom izdanju uređanja nekadašnjeg sjedišta Namjesništva. Iza male ograde u Providurovu palaču u obnovi, naišli smo na vrevu ogromnog gradilišta koje, iako usred Grada, skriva jedan drugi svijet.

Uz radnike Krekić Avangarda, tu je jako puno nadzornih inženjera, mladih ljudi koji su u dnevnom obilasku gradillišta kao i konzervatori. Naišli smo i na glavnog projektanta, arhitekta Igora Pedišića i njegove pomoćnike iz AB Foruma.

Građevinski radovi na čišćenju ušli su u dvorište Vodovoda koji prema projektu Ive Letilović i Pedišića spada u treću fazu Zadar baštini. Ona će u konačnici značiti 8000 kvadrata javnog prostora, ističe naš vodič. Bit će povezan s čelično- staklenom konstrukcijom zmije, koja se, prema riječimja Ante Čurković, već izrađuje da bi se montirala na licu mjesta. Nakon čišćenja slijede instalacije pa tek onda uređenje prostora Providurove palače.