Zadarski javni zahodi, uređeni u bedemima, turistička su slika Zadra pošto njih uglavnom koriste gosti. Sezona je počela i napravili smo malu izvidnicu po WC-ima uz Trg pet bunara te onaj na rivi u kojem je najveća fluktoacija korisnika. Upravo taj zahod nije prošao našu inspekciju zbog nekoliko loših rješenja.

Tako na toaletnom papiru, kemijskom su ispisane upute i informacije "No Eur" i "pritisnuti ovdje". Umjesto koša za smeće, postavljene su kutije. No, najveći problem je kako platiti nuždu.
Nakon što su gradske vlasti shvatili da je u gradske zahode jako puno uloženo i da njihovo korištenje treba naplaćivati kao u svim turističkim gradovima, uvedeni su automati. Za strane turiste veliki problem jer malo tko ima kovanicu od pet kuna, pogotovo oni s kruzera koji jedva da nose novce sa sobom. Zato je postavljena mjenjačnica, ali samo za novčanice od 10 i 20 kuna.

- Dogodine ćemo staviti bolje aparate koji vraćaju sitne novce te ćemo mjenjačnice uvesti i u ostale javne zahode, najavio je direktor Čistoće Drago Maračić prihvaćajući i ostale primjedbe iz naše inspekcije. Čistoća je dobila zadatak održavanja javnih WC-a, a sve ostalo su odluke Grada Zadra. Oni su ti koji će odlučiti da je potrebna obnova gradskih toaleta, uređenih još za vrijeme gradonačelnika Živka Kolege. 

Prema informaciji s kojom raspolaže direktor Čistoće, priprema se rekonstrukcija zahoda u zgradi gdje je mali putnički terminal za putnike Jadrolinije na Liburnskoj obali. Tamo zaudara "u svih 16" jer postoji problem s kanalizacijom kao što to nije bilo moguće bezbolno riješiti niti u prostorima bedema koji su pretvoreni u javne zahode.