Rezultati ankete „Park naš svagdašnji: Kakvu Vruljicu bi ti?" predstavljeni su u utorak, 14. svibnja u Gradskoj knjižnici Zadar gdje su poslužili kao podloga za razgovor na javnoj tribini istog naziva.

Tijekom javne tribine istaknut je problem automobila koji se, osobito vikendima, parkiraju čak i u samom parku pri čemu je više puta napomenuto kako je važno građanima koji žive uz obod parka omogućiti pristup automobilima do svojih kuća i mogućnost parkiranja, ali istodobno fizičkim barijerama onemogućiti ostalima pristup vozilima u park.

Također je istaknut problem boravka vlasnika pasa s psima većih opasnijih pasmina i upozoreno je na činjenicu da se tu ne radi samo o izvođenju pasa u šetnju već i o treniranju s psima, a također je iznesen i problem nekulture dijela vlasnika pasa koji ne skupljaju izmet svojih ljubimaca.

Jedna od nazočnih građanki izrazila je stav kako je potrebnu bolje ograditi park od ceste radi sigurnosti djece, a riječi je bio i o potrebi čišćenja potoka i odvodnih kanala. Značajno je istaknuti i da su građani izrazili strah od gubitka identiteta parka kao posljedice njegova osuvremenjivanja ali i strah od nastavka daljnje devastacije zelenila u parku.

Na javnoj tribini sudjelovali su pročelnik UO Grada Zadra za EU fondove Šime Erlić, dopredsjednik Društva arhitekata Zadra Petar Kozina i Nives Rogoznica iz udruge „Eko-Zadar" koja je predstavila rezultate ankete.

Građani su u većoj mjeri zadovoljniji zelenilom nego sadržajima i komunalnom opremom u parku Vruljica. Na pitanje bi li nešto promijenili ili dodali u parku, građani su odgovarali u otvorenom obliku. Najveći broj odgovora odnosio se na potrebu dodavanja komunalne opreme poput koševa za otpatke, klupa i stolova, sadnju i bolje uređenje i održavanje zelenila pri čemu je značajna broj puta istaknut nedostatak cvijeća. Također se traži osuvremenjivanje sadržaja za djecu te se izražava potreba odvajanja dijela parka koji služi za djecu od dijela parka na kojem bi boravili psi. U velikom mjeri izražena je potreba sa opremom za bavljenje sportom i rekreacijom; traže se koševi, trapezi, sprave za vježbanje, staze za hodanje i trčanje, biciklistička staza, staza za role. Također žele da se park više čisti i bolje održava, a specifično traže češće čišćenje korita potoka. Željeli bi i mjesto za roštilj, te strogo limitiranje prostora gdje se automobili smiju parkirati.

Rezultati ankete dostavljeni su Društvu arhitekata Zadra i poslužit će kao podloga arhitektima i drugim članovima interdisciplinarnih timova koji će sudjelovati na arhitektonskoj radionici „Gradionica" od 24. do 26. svibnja 2019., a koja će se baviti upravo parkom Vruljica.