PD Paklenica u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije Vas poziva na predavanje Duška Kraljeva, dipl.ing. fizike pod nazivom Vjetrovi zadarskog područja uz specifičnosti varijabiliteta mikroklime.

Predavanje će se održati u srijedu, 8. svibnja 2019. u 20 sati u prostorijama PD Paklenice, Majke Margarite 6. Ulaz je slobodan.

Predavanje će sadržavati sljedeće teme: Bura - tipični vjetar jadranskog primorja, Razlika ciklonalne i anticiklonalne bure, Postanak i djelovanje bure - burine domaje, Jugo - tipični vjetar Jadranskog mora te Maestral i drugi vjetrovi Jadrana.

Duško Kraljev, dipl.ing. fizike, meteorolog, bavi se fizikom atmosfere i prognozom više od 40 godina. Skoro cijeli svoj radni vijek je radio u Hrvatskoj kontroli letenja. Bio je predavač na Pomorskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i Zadru. Pisac je prvog priručnika u RH za zrakoplovne meteorološke motritelje. Napisao je klimatsku monografiju grada Zadra, Biograda i Zadarske Županije. U tiskovinama je objavio više tisuća članaka te održao na stotine javnih predavanja iz meteorologije i fizike atmosfere. Bio je dugogodišnji predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.