ZADAR- Zadarska bolnica dobila je novi uređaj za magnetsku rezonancu (MR), kupljen od strane Države, za razliku od prvog MR-a za koji je novac skupila lokalna zajednica.

Za novi MR uređen je prostor za 350 tisuća kuna u prizemlju zgrade Interne, gdje se nalazi i prvi uređaj. Novi magnet nije još u funkciji ali će biti, doznajemo, polovicom svibnja, kad će javnost za njega doznati s posebnim povodom.

Lani je sklopljen i ugovor za isporuku DDR snimaonice C-luk - suvremeni rendgen za pluća. Ugovor za DDR i preuređenje prostora koštali su 748.250 kuna. Jedan taj rendgen bit će u prizemlju Interne a drugi će se staviti u Polikliniku kada Odjel tamo preseli dio uređaja što je kompleksan i financijski težak posao.

Uz useljenje u dva puta saniranu zgradu Poliklinike, zadarska bolnica je u prošloj godini bila pravo gradilište. Ravnateljstvo bolnice predstavilo je Stručnom vijeću sve radove koji su obavljeni na bolničkim odjelima. Jedan od većih zahvata je bio projekt adaptacija i rekonstrukcija zgrade Ginekologije. U investiciji od 3.2 milijuna kuna, s većinskim udjelom sudjeluje Grad Zadar. Napokon je proradio i lift Interne koji se gradio dvije godine. Za 212 tisuća kuna, kao dodatni trošak, zamijenjena su neodgovarajuća vatrootporna vrata na liftu.

Za 600 tisuća kuna obavljena je rekonstrukcija ravnih krovova na Pedijatrija, Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu kao posljednjoj nadogradnji zadarske bolnice, te na Radiologija i i Kirurgiji. Za isti toliki iznos odrađuje se tehnička dokumentacija za energetsku obnovu svih zgrada bolnice.

Tijekom 2018. uloženo je preko 500.000 kuna u obnovu sustava centrale pripreme tople vode za grijanja, navodi se u izvještaj za 2018. godine. Izvršeni  su radovi i izvršen priključak bolničke kuhinje na zemni plin za 130 tisuća kuna. Plin je stigao do nekadašenjeg bolničkog rotora.

Za pristup zgradi Poliklinike i ostale zahvate, koji su prethodili useljenju, utrošeno je 1.4 milijuna kuna. U ovoj godini je najavljena treća faza useljenja odjel za laboratorijsku dijagnostiku, za hemodijalizu, za kliničku radiologiju te ordinacije za audiologiju.