U organizaciji Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije, redatelja i scenarista Luke Klapana film "Bruški Martirij," prikazat će se 12. travnja u 19:15 sati u Gradskoj knjižnici u Benkovcu.

Film govori o događaju iz vremena agresije na Hrvatsku kada su 21. prosinca 1991. pripadnici Martićeve milicije banuli u zaseok Gornji Marinovići u selu Bruška i svirepo pogubili devet Marinovića i jednog Draču, koji se s njima tada zatekao. Bruški martirij vodi nas u pitoreskno bukovičko selo Brušku nedaleko Benkovca i upoznaje sa svojim stanovnicima koji svjedoče i danas surovom životu u tom kraju. Sudionici i svjedoci zločina kojeg ovaj film napose obrađuje razotkrivaju strahote koje su tada proživljavali, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima. Dokumentarni film Bruški martirij svojim prikazivanjima ima prvenstveno za cilj da se ovaj zaboravljeni i potisnuti zločin otme zaboravu te da bude poznatiji hrvatskoj javnosti, ali i da mlađi naraštaji vide i pokušaju shvatiti kakvi su se strašni zločini događali u Domovinskom ratu koji je okončan puno prije nego su se oni rodili u slobodnoj Hrvatskoj.

Film je prošle godine u produkciji Udruge FFVAL snimio redatelj Luka Klapan kojem je ovo inače treći film iz ciklusa filmova o Domovinskom ratu, nakon filmova Pridraga: ratna sjećanja (2015.) i Glas Medviđe (2017..