Lučka uprava Zadar (LUZ) više ne stanuje na privremenoj adresi montažnog kontejnera Gaženička cesta 28A nego joj stalna adresa postaje Gaženička cesta 28C u novom terminalu.

Potvrđeno je to na posljednjoj sjednici Vlade kao i odluka o izmjeni granica i povećanje obuhvata lučkog područja kojim u Gaženici gospodari Lučka uprava Zadar.

Kroz to lučko područje prolazi nova, četverotračna cesta koja je nastavak Kalmetine kao i postojeća Gaženička cesta. Nova cestu je gradila Lučka uprava u sklopu lučke infrastrukture koja na pomorskom dobru nema i ne može imati vlasništvo. Zanimljiva je postojeća Gaženička cesta koja većim dijelom prolazi kroz lučko područje koje je Lučka uprava Zadar dala u koncesiju tvrtki Luka.

Oni su ti koji mogu i vjerojatno hoće zatvori tu cestu, odnosno ograničiti samo prolaz onima koji imaju posla u teretnoj luci Gaženice. Za namjeru zatvaranja Gaženičke ceste znaju u Bibinjama, ali i u nekim tvrtkama koje posluju u Gaženici, a kojima je ta cesta praktičnija negoli autocesta kroz Gaženicu.

Kao i Bibinjcima koji su preko medija pitali tko će sanirati tu zapuštenu Gaženicu cestu. Ona je do nadvožnjaka, ulaza u luku bila pod kapom Županijske uprave za ceste. Oni su prije nekoliko godina sve županijske ceste unutra granica Grada Zadra predali gradskoj upravi. ŽUC prebacuje i dio novaca Gradu Zadru za održavanje gradskih ulica koje su do prije pet, šest godina bile pod njihovom kapom.

Međutim, dio Gaženičke ceste koja prolazi kroz lučko područje gotovo da nestaje od neodržavanja.