Devedeset posto vozača Liburnije, s 18 gradskih i tridesetak prigradskih linija, jutros su na sat vremena obustavili promet kako bi upozorili na svoj loš položaj i niske plaće koje im gradska vlast i uprava tvrtke odbijaju povisiti. Sindikalisti tvrde da imaju potporu i onih malobrojnih koji su vozili autobuse između 10 i 11 sati, ali su to morali raditi jer imaju ugovore na određeno i rečeno im je kako im u suprotnom neće biti produženi.

- Bili smo prisiljeni reagirati na ovaj način kako bismo poboljšali uvjete života. Dok su proračuni u plusu i plaće se dižu političarima i direktorima, kao i nameti, nama stalno ostaju iste, osim povećanja od zakonskih 0,5 posto. Ne može se nezakonito vršiti pritisak na radnike, pogotovo one zaposleno na određeno, da ne idu u štrajk. U ovome smo svi zajedno i ne bude li pozitivnog odjeka prosvjedi će biti još veći, najavio je Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza.


Vedran Uranija ponovio je zahtjeve zaposlenika povećanje osnovice plaće radnicima Liburnije d.o.o. Zadar za najmanje 10 posto kao i druga prava poput plaćanja prekovremenog rada i rada vikendom. Ako ni nakon ovoga radnički i sindikalni zahtjevi ne budu prihvaćeni, nastavit će se i intenzivirati sindikalne aktivnosti iz tjedna u tjedan, do ispunjenja zahtjeva.

- Novca ima, samo ga treba pravednije preraspodijeliti. Ne može politika odlučivati o visinama plaća, već one trebaju biti u skladu s obavljenim poslom, rekao je Uranija.

Sindikalni povjerenik Sindikata prometa i veza Hrvatske pri Liburniji Marin Sikirić rekao je kako će vozači žestoko reagirati na pokušaje opstrukcije štrajka, dok je Dinko Rogić iz Sindikata vozača i prometnih radnika istaknuo loš položaj u kojem se nalaze ne samo vozači, već i majstori.

- Moramo napraviti takvu sistematizaciju da majstor bude majstor, a ne čistač.

Sudionici štrajka ispričali su se građanima zbog obustave prometa te ih zamolili ta razumijevanje u ovoj i budućim akcijama.