ZADAR- Zadarska bolnica je prošlu godinu završila u plus od 966.868 kuna. Zvuči nevjerojatno, ali je istinito i da je taj višak proizašao iz decentraliziranih 13 milijuna kuna koje je Bolnica dobila u prošloj godini posredstvom Zadarske županije koja je osnivač te ustanove s najvećim brojem zaposlenih ali i korisnika usluga.

Zadarska bolnica prenosi kulminirani gubitak od 74 milijuna kuna u ovu godinu koji je tek smanjen za iskazan višak od skoro milijun kuna. Upravno vijeće OB Zadar na čelu sa Zoranom Škrgatićem prihvatilo je izvještaj o poslovanju zadarske bolnice kojeg potpisuje ravnatelj Željko Čulina. Od kada je u travnju 2016. godine preuzeo ravnateljsko mjesto, dr. Čulina se svim silama trudi da smanji naslijeđen minus u čemu mu okolnosti ne idu na ruku. Možda bude uspješniji ove godine kada HZZO povećava svoja davanja, a očekuje se i veći mjesečni limit koji godinama iznosi 17 milijuna kuna.

U javno obavljenoj pohvali za pozitivno poslovanja, navodi se kako je "navedeni višak prihoda rezultat mjera usmjerenih ka uređenju načina poslovanja i ostvarenju pozitivnog financijskog rezultata". Igra brojkama nije se na niti jedan način negativno odrazila na kvalitetu i kvantitetu pruženih usluga i dostupnosti zdravstvene zaštite bolnice, tvrde iz Ravnateljstva. Najavljuje se i kako će se i dalje provoditi mjere Akcijskog plana za pokrića manjka u financijskom poslovanju od 74 milijuna kuna.

Iz uprave Bolnice šalju i poruku nadležnima: jasno je da su sredstva za zdravstvo limitirana i da zdravstvo mora participirati u općim mjerama racionalizacije i stabilizacija. Međutim ne može se od bolničkih ustanova očekivati da uspješno posluju ako stvarno izvršeni rad nije odgovarajuće vrednovan niti plaćen, navodi se iz zadarske bolnice.

I gle čuda, od 1. travnja, što nije šala, HZZO je odlučio plaćati bolnicama račune koje su ispostavili u stvarnim iznosima za pružene medicinske usluga. Za zadarsku bolnicu to će biti povećanje prihoda od 10 posto.