Iz zadarskog sindikata danas je upućeno otvoreno pismo gradonačelniku Branku Dukiću i direktoru Liburnije, Edvinu Šimunovu kojeg prenosimo u cijelosti:

- Poštovani gradonačelniče, g. Branko Dukić i poštovani direktore Liburnije d.o.o. Zadar, g. Edvin Šimunov,

obraćamo Vam se otvorenim pismom u svezi opravdanih zahtjeva radnika i sindikalnih predstavnika gradske tvrtke Liburnija d.o.o. Zadar, za povećanjem osnovice plaće - minimum 10% koja utječe na izračun plaće i dr.

Zaprimili smo Vaš novi odgovor na naš ponovljeni zahtjev za povećanje osnovice plaće i druge zahtjeve, u kojem nas odgovoru izvješćujete da ste ponovno obavili nove konzultacije s Upravom Liburnije d.o.o. Zadar i da ste obavili dodatnu analizu ovogodišnjeg Proračuna Grada Zadra, i da je još jednom zaključeno kako povećanje osnovice plaće za minimalno 10% iznosi više od 2,7 mil. kuna dodatnih prihoda godišnje Društva koje, u ovom trenutku, Društvo ne može ostvariti, te da je dodatnom analizom ovogodišnjeg Proračuna Grada Zadra utvrđeno kako niti Grad Zadar, kao većinski vlasnik nema tih sredstva na raspolaganju. Na kraju očitovanja ponavljate, da će radnički i sindikalni zahtjev, ovisno o proračunskim mogućnostima, biti uvršten u projekcije Proračuna Grada Zadra za iduće razdoblje.

S takvim Vašim odgovorom, poštovani gradonačelniče, nismo zadovoljni i ne možemo ga prihvatiti.

Kao što smo navodili i u našim prethodnim zahtjevima, smatramo da se pravičnom i argumentiranom preraspodjelom sredstva Liburnije d.o.o. Zadar, mogu povećati radničke plaće za minimum 10%, što radnici Liburnije d.o.o. Zadar, što želimo posebno apostrofirati, apsolutno zaslužuju s obzirom na težinu posla koji obavljaju, odgovornost i uvjete rada.

Ako je bilo sredstava za nedavno značajno povećanje plaća direktorima gradskih tvrtki, koji inače imaju sasvim solidne plaće za hrvatske prilike, i za neke druge kategorije zaposlenika gradske uprave i za neke druge namjene koje nisu od prioritetnog značaja, smatramo da ste svakako morali iznaći načina za minimalno povećanje osnovice plaće radnicima Liburnije d.o.o. Zadar, kojima se plaća niz godina nije povećavala, a koja je relativno niska, te ste morali iznaći načina za udovoljavanje i drugim također opravdanim radničkim i sindikalnim zahtjevima.

Uz to, napominjemo da prema našim izračunima za povećanje osnovice plaće - minimum 10% radnicima Liburnije d.o.o. Zadar, potrebno je značajno manje od iznosa koji ste naveli u odgovoru, dakle ne 2,7 mil. kuna, nego cca. 1,5 mil.kuna.

Podsjetimo, u našem zahtjevu koji smo Vam prethodno uputili, kao i u ponovljenom zahtjevu, tražili smo:

1. fiksiranje boda koji utječe na izračun plaće;
2. povećanje osnovice - minimum 10%, koja utječe na izračun plaća i svih dodataka na plaću;
3. izrada nove Sistematizacije radnih mjesta, odnosno Tarifnog dijela Kolektivnog ugovora, na koji bi se način kroz preraspodjelu financijskih sredstava uspjelo povećati osnovicu plaća radnika Liburnije d.o.o. Zadar za minimum 10% i
4. izmjene i dopune Kolektivnog ugovora u svezi noćnog rada, reguliranja tjednog odmora, povećanja stalnog dodatka osoblju koje radi smjenski rad, definiranje posebnih (otežanih) uvjeta rada i dr.

S obzirom da za sada nije udovoljeno radničkim i sindikalnim zahtjevima, radnici i sindikalni predstavnici Liburnije d.o.o. Zadar pridržavaju pravo na organiziranje i poduzimanje odgovarajućih sindikalnih i pravnih akcija i aktivnosti, u skladu sa Zakonom.

Slijedom toga, 8. travnja 2019. godine (ponedjeljak) bit će organizirana obustava prometa na gradskim i prigradskim linijama u Zadru u vremenu od 10,00 do 11,00 sati. Obustavi prometa, uz članove SPIVH-a i druge radnike Liburnije d.o.o. Zadar, priključiti će se i članovi Udruge Sindikata vozača i prometnih radnika (USVPRH),
s prosvjedom upozorenja radnika Liburnije d.o.o. Zadar. Nakon toga, radnici i sindikalni predstavnici Liburnije d.o.o. Zadar, ukoliko njihovi zahtjevi za povećanjem osnovice plaće i dr. ne budu prihvaćeni, nastavit će i pojačavati će sindikalne aktivnosti, kontinuirano iz tjedna u tjedan do ispunjenja zahtjeva, a u skladu sa Zakonom.

Posebno želimo naglasiti da prilikom organiziranja obustave prometa, a potom po potrebi i daljnjih sindikalnih akcija, molimo građane Grada Zadra koji koriste gradski i prigradski prijevoz, za razumijevanje i podršku, budući da se te sindikalne akcije organiziraju u cilju opravdanih radničkih i sindikalnih zahtjeva za povećanjem plaća radnicima Liburnije d.o.o. Zadar i dr., a da smo prethodno pokušali riješiti probleme putem dijaloga sa čelnicima Grada Zadra i Uprave Liburnija d.o.o. Zadar.

U Zadru, 4. travnja 2019. godine

S poštovanjem,

Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalni Ured SSSH Zadar

Stjepan Lisičak, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Teritorijalni Ured SSSH Zadar Podružnice SPIVH-a

Marin Sikirić, sindikalni povjerenik Podružnice SPIVH-a pri Liburniji d.o.o. Zadar