Županijski dani 2019. počinju u subotu 6. travnja trail utrkom "Say cheese and run" na otoku Pagu, a završavaju premijerom predstave "Frka u obitelji Punch" Kazališta lutaka Zadar 30. travnja. Između ta dva datuma održat će se još 42 događaja, od kojih će najsvečaniji biti svečana sjednica Županijske skupštine, koja će se održati u novoj zgradi putničkog terminala u Gaženici, najavili su jutros na konferenciji za medije župan Božidar Longin, zamjenik župana Šime Vicković i predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar.

Svečana skupština ove se godine iznimno neće održati na Dan županije 16. travnja, budući da taj datum pada u Velikom tjednu, pa će se tog dana održati sjednica na kojoj će Županija odabrati dobitnike godišnjih nagrada i nagrade za životno djelo. Svečana dodjela bit će tjedan dana kasnije u Gaženici.

- Bio bih sretan kad bismo svaku svečanu sjednicu uvijek održavali u nekom novootvorenom prostoru. Prošle godine bili smo u Poliklinici, koju su čekale generacije Zadrana i koja je već zaživjela s gradom. Ove godine smo u zgradi terminala, u kojoj funkcionira već dobar dio sadržaja, a bitno je da ide sve naprijed, rekao je Longin.

Program županijskih dana održava se u svim gradovima Zadarske županije i Vukovaru. Velik je broj kulturnih, sportskih, zdravstvenih, rekreativnih sadržaja, pa čak i jedna vježba spašavanja u luci Gaženica. U njoj će se 16. travnja simulirati veliki potres, odnosno posljedice potresa.

- To će biti prilika da se prezentira oprema koju smo kroz projekt prekogranične suradnje s Italijom nabavili JVP Zadar i Crvenom križu. Radi se o presi za izbijanje kamena vrijednoj 130 tisuća kuna te velikom šatoru za kojeg smo izdvojili 80 tisuća kuna. Spremni smo za najgore, molimo Boga da nam ne zatreba u budućnosti, rekao je dožupan Vicković.

Od ostalih događanja spomenimo najmasovniju lokalnu biciklijadu u Hrvatskoj Od Branimira do Branimira, koje se vozi već ove nedjelje, zatim akciju čišćenja plaže Saharun, predstavljanje nove rasvjete u sklopu projekta IRENE u Vinjercu, 3. Dae otvorenih vrata agroturizma... U petak 26. travnja otvaraju se dvije cvjetne manifestacije - Cvijet Zadra na Poljani pape Ivana Pavla II. 19. festival cvijeća Zadarske županije u Sv. Filipu i Jakovu. Tradicionalni koncert zadarskih klapa u Vukovaru održat će se 27. travnja.