Na početnoj konferenciji u Kneževoj palači danas je službeno predstavljen projekt "Mreža ZaDar". Projekt vrijedan preko 14 milijuna kuna osiguranih iz EU fonda ima za cilj usklađenje obiteljskih i poslovnih obaveza, kao i uvođenje prijeko potrebnog smjenskog i produljenog rada u zadarske vrtiće, partnere u projektu. Uslugu smjenskog rada će nuditi dječji vrtići Radost, Sunce, Maslačak, Ribica, Šuškalica i Klokan, a uslugu produljeng boravka dječji vrtić Golubica i Radost, odnosno njegovi područni objekti Galeb i Jadran.

- Smjenski i produljeni rad u zadarskim vrtićima započinje 1. travnja i trajat će dvije godine u okviru ovog projekta. Onog trena kada prestanu ovi izvori financiranja, Grad Zadar će po potrebi financijski nastaviti podupirati ovaj projekt, ali će se svakako prijaviti i na sve dostupne izvore financiranja. Naše partnere očekuje puno posla i prilagođavanje novim uvjetima rada, rekla je voditeljica projekta Ivana Perić Zrilić.

Projekt koji je okupio partnerski konzorcij od sedam partnera, dat će doprinos i tržištu rada, ali i kvalitativnom dijelu predškolskog odgoja koji se tiče ulaganja u kadrove. Za prijašnje i novozaposlene odgojitelje i stručne suradnike organizirat će se brojne edukacije, ali i uvesti brojne programe poput Montessori programa i Odgoja za održivi razvoj.

Natječaji za zapošljavanje dodatnih osoba, njih ukupno 75, koje će raditi naredne dvije godine u nekom od spomenutih vrtića su završeni, a Upravna vijeća dječjih vrtića upravo biraju kandidate. Do petka, 29. ožujka bi se trebalo znati koji su djelatnici odabrani. Njih 39 radit će kao odgojitelji i suradnici, a 36 osoba bit će zaduženo za stručne poslove.

Privatni partnerski vrtići biti će dostupni dvosmjenski od 6:30 do 22 sata. Roditelji i odgojitelji moraju voditi računa da djece ne smiju biti više od deset sati u predškolskoj ustanovi sukladno pedagoškom standardu. Produljeni rad vrtića već je organiziran u objektima na Poluotoku, a radi se o dječjim vrtićima Galeb, Jadran i Golubica. Oni će sukladno potrebama roditelja produžiti rad minimalno sat vremena, ali neće biti otvoreni do 22 sata jer takva potreba nije iskazana kroz dvije provedene ankete. Projekt se odnosi i na jasličnu dob (primjerice, DV Ribica i Maslačak) sukladno suglasnosti nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Odaziv roditelja je velik, a mi konkretno imamo 145 djece i roditelja kojima je potreban dvosmjenski program. Cilj je obuhvatiti i djecu koja do sada nisu bila niti u jednom programu na način da mogu biti bar u nekim kraćim programima od dva do tri sata, izjavila je Ana Dunatov, ravnateljica "Sunca".

U Zadru je sada više od 80% djece obuhvaćeno predškolskim odgojem, što je više od hrvatskog prosjeka. Gradonačelnik Branko Dukić i pročelnik za školstvo Joso Nekić iskazali su nastojanje i želju da u skoroj budućnosti svako dijete u Zadru ima svoje mjesto u nekom od zadarskih vrtića.