Zadarska Čistoća prošle je godine prikupila 700 tona plastičnog otpada za koji su dobili 97.182,60 kuna. Rezultat je to stanja na tržištu kojim od plastike jedino nekakav prihod imaju oni koji po kontejnerima skupljaju odbačene plastične boce.

Čistoća je lani imala Ugovor o međusobnoj suradnji s tvrtkom Jolly EKO d.o.o, dok je za ovu godinu zaključen ugovor s tvrtkom DS Smith., dodatne su informacije koje smo na naš upit dobili iz Čistoće, a potpisuje ih Hrvoje Simoni.
On ističe kako prihodi ostvareni prodajom iskoristivog otpada ne pokrivaju troškove njegovog prikupljanja u što spada sakupljanje, prijem i sortiranje. S obzirom na to da je plastični otpad burzovna roba koja ovisi o stanju na svjetskom tržištu nafte dolazi do apsurda.

Ekološki pokret protiv plastike je takav da se ona sve manje  može reciklirati.

U određenim periodima, kako piše Simoni, kada je zasićenosti tržišta potrebno čak i platiti za zbrinjavanje plastične ambalaže. Simoni je u očitovanju u ime Čistoće zaključio kako je prikupljanje plastičnog otpada za njih isključivo trošak. Ali svejedno stavljaju katanac na kontejnere za plastiku kako skupljači boca na njima ne bi nešto zaradili.