Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene stanova tijekom siječnja bile za 1,1 posto više nego mjesec ranije, dok su u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle za 8,4 posto. 

U brojnim su gradovima uz more i u siječnju cijene stanova bile više od prosječnih, pa je iznos veći od 2000 eura za kvadratni metar postao učestala pojava. U Zadru je tako cijena narasla na 2551 euro/m2. Više cijene bile su u Dubrovniku (3931 €/m2), Splitu 2938 (€/m2) i Opatiji 2979 (€/m2), dok je u susjednom Šibeniku kvadrat koštao 2109 eura. Za usporedbu, u hrvatskoj metropoli prosječna cijena stana iznosila je 1929 €/m2.

- Cijene jesu narasle, ali najviše zahvaljujući većem broju novogradnji koje su podigle taj prosjek. Nisu cijene toliko porasle koliko to govore statistike, a time se stvara kriva slika kod učesnika na tržištu nekretnina. Neki prodavatelji su izgubili kompas pa traže 3000 eura po kvadratu za stan u Kikićevoj na Srednjacima, što nema veze s realnim stanjem, ali diže prosjek traženih cijena, ističe Borislav Vujović, vlasnik agencije za nekretnine Operata.

U Zadru su trenutno u tijeku radovi na izgradnji većih stambenih kompleksa na lokaciji Tvornice kruhe, Mesoprometa, Bagata, Mocira, priprema se i novi projekt na Belafuži, a treba dodati i tzv. malu stanogradnju koja buja na svakom koraku. Ponuda prati potražnju jer je Zadar u top pet gradova u kojima su se tijekom siječnja najviše pretraživali stanovi za prodaju.

Vujović ističe kako su na hrvatskom tržištu nekretnina najprodavaniji manji, novi ili noviji stanovi u širem centru do 80.000 eura.

- Velika je potražnja za novim stanovima koji se dugo nisu gradili i tržište ih je gladno, a kupci će za njih platiti i nešto višu cijenu od tržišne, poručuje vlasnik agencije za nekretnine.