Danas se u samostanu sv. Frane u Zadru, sedmi put zaredom, svečano obilježila 661. obljetnica potpisivanja Zadarskog mira. Ove godine svečanosti je nazočio i predsjednik Europske mreže mjesta mira (European Network of Places of Peace) Eduardo Basso, a osim njega, svečanost su otvorili i ravnatelj OŠ Zadarski otoci Davor Barić, zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać i pročelnik Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru Ante Bralić.

Događaj, u sklopu projekta "Baština i kultura mira", organiziraju Muzej u školi, OŠ Zadarski otoci, Grad Zadar i samostan sv. Frane. Nakon pozdravnih riječi, nastupali su DFS "Donatići", pjevačka skupina "Dalmatika" Rtina, OGŠ "Svetog Benedikta" Zadar i KUD "Vila Velebita" Jasenice. Puštanjem u zrak balona u bojama zastave mira svečanost je završena.

Zadarski mir mirovni je ugovor sklopljen na današnji dan 1358. godine između Mletačke republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika Anžuvinca, a sklopljen je u sakristiji Sv. Frane u Zadru. Ludovik I. time je pod svoju vlast vratio Dalmaciju, Mletačka Republika odrekla se posjeda cijelog dalmatinskog kopna i svih otoka od Kvarnera do Drača. Zadarskim mirom prvi je put nakon Zvonimira hrvatska obala sa svim svojim otocima bila oslobođena od mletačke vlasti.