U nastavku sudskog postupka protiv Jakova Suraća, zbog prijetnje i nanošenja teških tjelesnih ozljeda novinaru Hrvoju Bajlu, bivši kapetan Nogometnog kluba Zadar iznio je novu verziju inkriminirajućeg događaja koji se dogodio 24. lipnja oko 19,30 sati u Ulici Rikarda Katalinića Jeretova uz Obalu kneza Branimira.

Uoči iznošenja obrane pred sutkinjom Općinskog suda Mitrom Meštrović, prikazani su iskazi koje je Surać dao u policijskoj postaji kao i pred Općinskim državnim odvjetništvom. Na prvom ispitivanju Surać je naveo kako je Bajlo taj koji je na njega nasrnuo nakon čega mu je on zadao udarac u glavu i time ga srušio na pod. U drugom iskazu ostao je pri tvrdnjama da ga je Bajlo napao, ali je izmijenio okolnosti pada uslijed kojeg je zadobio tešku tjelesnu ozljedu u vidu prijeloma laktalne kosti.

- Ubrzano se kretao unutraške i pokušao izvaditi mobitel kako bi me snimio, on to tako radi. Zapeo je na toj neravnoj cesti uz šaht i pao na ruku koja mu je ostala u džepu. Pokušao sam mu pomoći, a on me udario nogom u trbuh, istaknuo je Surać čiji je branitelj Andrej Korljan priložio i fotografije mjesta događaja.

Danas je u obrani na sudu naveo kako su prije tog pada na podu završila obojica.

- Parkirao sam se iza svog kafića i čekao sina da dođe s kupanja. Prilazio je auto, a kako sam tipkao na mobitel nisam vidio tko ga vozi, samo sam pomislio da je blizu i da bi se mogli sudariti. Automobil se parkirao 50-ak metara pokraj moga. Iz njega je izašao Bajlo i naslonio se na suvozačev dio mog automobila. Nazvao me krkanom i nepismenom seljačinom. Kad sam izašao vidjeti što želi, on se već našao pred mojim vratima i pokušao me udariti šakom u lice. Ja sam se izmaknuo pa me samo okrznuo nakon čega me udario šakom u bedra. Vidite da je veći od mene. Udario sam ga otvorenom rukom u lice, došlo je do hvatanja i obojica smo pali na pod. Nije bilo prostora za daljnje udaranje. Pitao sam ga "je li ovo bilo potrebno" jer nisam vidio razlog ovom događaju, kojeg ne bi ni nazvao pravom tučnjavom. To je trajalo svega 10-15 sekundi. Žao mi je što je do toga došlo, on nikad nije pisao ništa protiv mene i nisam imao razlog da ga napadnem, istaknuo je Surać koji je ranije izrazio i žaljenje jer nema osoba koje su svjedočile ovom sukobu. Dodao je kako je sve počelo kad mu se Bajlo obratio vezano za otkaz kojeg je uručio djelatnici u kafiću, supruzi od nećaka gradskog pročelnika Marija Pešuta nakon sukoba kojeg su posljednja dvojica imala. Prepiska ovih SMS poruka priložena je u spis predmeta kao i novinski članak na Zadar Newsu, portalu u vlasništvu Bajla, na kojem je kao ilustracija pokazan Surać iza rešetaka.

Zadarski nogometaš oštro je demantirao i dio optužnice za prijetnju prema kojem je Bajlu rekao kako će "završiti kao Pukanić" zbog tekstova o bivšem zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti i bivšem državnom tajniku Zdravku Livakoviću. U više navrata istaknuo je kako sa spomenutom dvojicom nema osobnih kontakta, već ih zna kao javne ličnosti.

- Jedino što mi je D&Z radio projekt, zbog čega sam se jednom ili dva puta poslovno čuo s Livakovićem, istaknuo je Surać navodeći kako nema nikakve veze s politikom. Štoviše, ne čita ni medijske napise o takvim temama jer za to nema vremena. Igrao je u HDZ-ovoj ekipi na revijalnoj utakmici jer je bio pozvan kao sportska zvijezda, ali je prebačen u stranačku ekipu zbog omjera snaga.

Surać je istaknuo i novi detalj slučaja kojem pripisuje Bajlovu reakciju iako je naveo i kako je moguće da je oštećenik bio ljut zbog automobila.

- Tražio me 20 tisuća kuna kako bi afirmativno pisao o meni i Nogometnom klubu Zadar. Rekao je da postoji nekakva dokumentacija zbog koje bi završio u zatvoru i da mu trebaju novci da me u medijima odmakne od Rena Sinovčića. Govorio je i o namještanju utakmica, rekao je Surać dodajući kako nije pristao na ove uvjete, već mu je rekao kako to nema veze s njim i uputio ga policiji.

- Postoje li dokazi, jeste li ucjenu prijavili policiji?, pitala je Bajlova odvjetnica Dalija Orešković, a Surać je odgovorio negativno. Tužiteljstvo je bilo fokusirano na razotkrivanje nelogičnosti njegova iskaza, poput onih da ga ne zanima politika iako je bio na listi Rena Sinovčića. Bio sam tek 24. na listi, istaknuo je Surać. Državna odvjetnica Marina Miočić pitala ga je kako je znao da nitko od susjeda nije zvao policiju, a on je odgovorio da je to pretpostavio jer za isto nisu imali razloga, odnosno vike i prijetnje nije bilo.

Tenzije u sudnici pojačale su se u trenutku upućivanja Bajlovih pitanja okrivljeniku, a strasti je tijekom rasprave, koja je trajala tri sata, morala smirivati sutkinja Meštrović koja je za 19. ožujka zakazala novo ročište na kojem će biti iznesene završne riječi.