Nakon što je javnost o posjetu zadarske delegacije Turskoj doznala preko vijećničkog pitanja SDP-ovca Daniela Radete, a gradonačelnik odgovorio kako o tome što su tamo vidjeli možemo samo sanjati, uputili smo se u potragu za više informacija.

Putovanje je od 10. do 13. siječnja organizirala Turistička zajednica Grada Zadra na poziv tvrtke Cooltour Touroperator, specijalizirane za pripremu profesionalnih nogometnih, ali i svih ostalih sportskih kampova u Antalyiji, najbrže rastućim turskim gradom s preko 1.200.000 stanovika i 14 milijuna turista. Cilj je bio sudjelovanje i predstavljanje Zadra na štandu u sklopu FIFEX kongresa, najvećeg komercijalnog skupa nogometnih profesionalaca, saveza i klubova na svijetu.

Od direktora Marija Paleke doznajemo kako su osim njega i gradonačelnika Branka Dukića, na putu bili i pročelnik za graditeljstvo i prostorno uređenje Darko Kasap, pročelnik za komunalne djelatnosti Robertino Dujela te član Turističkog vijeća TZ-a Grada i Hrvatske turističke zajednice Tomislav Fain, koji je putovao o svom trošku. Troškovi organizacije putovanja Turističke zajednice, prema riječima Paleke, iznosili su oko 20 tisuća kuna.

- Delegacija je bila sastavljena od ljudi koji s obzirom na svoje resore, od graditeljstva do komunalnih djelatnosti, mogu najbolje uvidjeti na koji se način sličan sadržaj sportskog turizma može implementirati u Zadru. Pored predstavljanja Zadra na štandu, na sajmenom dijelu kongresa, obavljeni su razgovori s eminentnim tvrtkama i osobama iz turizma i to prvenstveno sportskog i zdravstveno-rehabilitacijskog segmenta, u kojem Zadar u doglednoj budućnosti vidi velik potencijal s ciljem produžavanja na periode izvan glavne turističke sezone, istaknuo je novi čelni čovjek zadarskog turizma.

Zadarski čelnici obišli su sportske kampove i turističke resorte, koji su radi svoje koncentriranosti ka ovoj vrsti turizma otvoreni cijelu godinu grade i razvijaju osnovnu i popratnu infrastrukturu. Osim predstavnika i tvrtki iz turizma, gradonačelnik i suradnici su se sastali i s Kadirom Furkanom, direktorom Regnum Golf & Spa Resorta, Gorkem Donmesom, direktorom Arena Sport Gloria, te Ismailijem Dilberom, predsjednikom Udruge nogometnih trenera Turske te potpredsjednikom Svjetske udruge nogometnih trenera.

Paleka se nedavno vratio i iz New Yorka gdje se održavao poznati sajam New York Times Travel Show na kojem se predstavila i Zadarska županija.

- Ovu sam priliku iskoristio kako bi susreo s Wandom S. Radetti, vlasnicom prestižne američke agencije za odredišta i putovanja za Hrvatsku, te joj ukazao na potencijale Zadra. Ona je inače bliska prijateljica Lidije Bastijanić, Istrijanke koja je u Americi kulinarska TV zvijezda. Tema su bile zadarske manifestacije, poput Tuna, Sushi & Wine festivala, te se nadamo kako će ih ubrzo posjetiti, za što je i izrazila želju, odgovorio je Paleka na naše upite kojima smo htjeli provjeriti što stoji iza putovanja zadarske delegacije.