Nakon objave javnog natječaja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, preko kojeg se prodaju dva stana na području Zadra, zatražili smo objašnjenje činjenice da iste nekretnine nisu upisane u zemljišnim knjigama kao vlasništvo ove javne ustanove.

Podsjetimo, oglašeni su stanovi u širem centru grada, na adresama Ulica bana Josipa Jelačića 6/B i Ulica Benka Benkovića 7/A. Na Voštarnici se s početnom cijenom od 492 tisuće kuna prodaje stan površine 57,60 m2, dok cijena manjeg stana od 25 m2 na Meladi iznosi 154 tisuće kuna.

- Stanovi nisu upisani u zemljišnim knjigama kao vlasništvo Zavoda zbog nesređenog zemljišnoknjižnog stanja cjelokupne zgrade. Naime, za niti jednu od zgrada u kojima se nalaze stanovi nije provedena uspostava vlasništva posebnih dijelova nekretnine (etažiranje), niti je proveden postupak povezivanja zemljišne knjige.

Međutim, činjenica da stanovi nisu upisani u zemljišnim knjigama kao vlasništvo Zavoda ne utječe na pravo vlasnika da raspolaže sa svojom stvari. Prilikom uređivanja imovinsko-pravnih odnosa cjelokupne zgrade, u kojoj se svaki od predmetnih stanova nalazi, kupci će moći upisati svoje pravo vlasništva na tim stanovima a na temelju zaključenog ugovora o kupoprodaji sa Zavodom, istaknuli su iz središnjice HZMO-a. Krajnji rok predaje ponuda je 19. veljače.