ZADAR - Iz gradske uprave Zadra popustili su pritisku javnosti te neće doći do povećanja turističkog paušala na 500 kuna, već on ostaje na razini od 300 kuna.

Danas je objavljen nacrt prijedloga odluka na savjetovanju za građane do 22. siječnja, prije nego je usvoji Gradsko vijeće. Po tom prijedlogu za privatne iznajmljivače u Zadru, Petrčanima i na Silbi paušal ostaje 300 kuna. Iznajmljivači u Kožinu, na Istu, Molatu, Malom i Velom Ižu, plaćat će 255 kuna, na Olibu, Brguljama, Zapuntelu i Premudi 210 kuna, dok će najniži paušal od 150  kuna, plaćati iznajmljivači na otocima Rava te u naseljima Crno i Babindubu. Po smještajnoj jedinici u kampovima, kamp odmorištu i objektu za robinzonski turizam, također će se plaćati isti godišnji iznosi paušalnog poreza. U prvoj zoni - Zadar, Petrčane Silba, on ostaj na 350 kuna, u drugoj (Kožino, Ist, Molat, Mali i Veli Iž 297.50 kuna, za otočnu zonu 245 kuna, dok na Ravi te u Crnom i Babindubu ostaje 175 kuna.

Taj se porez naplaćuje preko Porezne uprave na račun Grada Zadra. Prema informaciji koju smo dobili od resornog pročelnika Ivice Katića, prije kao i sada to je oko 3 milijuna kuna godišnje. Od tog iznosa Gradu Zadru ostaje 60 posto, dok se ostatak dijeli Zadarskoj županiji te Fondu za izravnavanje, pojasnio je Katić.

Da Gradsko vijeće Zadra do kraja siječnja ne donese ovu odluku, Porezna uprava bi automatizmom, prema odluci Ministarstva financija, obračunavala paušal u iznosu od 750 kuna.