Jedna od najstarijih stanovnika Općine Sv. Filip i Jakov, baka Stoja Miljanić iz mjesta Sikovo, proslavila je u petak 99. rođendan zajedno s članovima svoje obitelji te polaznicima projekta "Zaželi" i Crvenog križa koji su joj tom prigodom uručili poklone i pripremili pravo malo slavlje. 

Uz baku Stoju i njenu obitelji, slavlju su prisustvovali i načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić, koordinatorica projekta "Zaželi" Milka Milat i ravnateljica Gradskog društva Crvenog Križa Franka Troskot, koji su vitalnoj "skoro pa" stogodišnjakinji čestitali rođendan i zaželili dobro zdravlje.

- Od srca vam čestitamo ovaj rođendan te vam želimo da vas dobro zdravlje i dalje prati, poručio je Zoran Pelicarić.

Načelnik Pelicarić kazao je i kako nije lako doživjeti tako velike godine, a ova vitalna i vesela starica se složila i kazala kako se ona ipak ne osjeća da ima toliko godina.

- Posljednjih godina rijetko kad idem k doktoru. U životu sam imala četiri velike operacije i nakon svake sam opet veselo krenula u život i nove pobjede. Živim sa svojim sinom koji mi pomaže i okružena sam dobrom familijom koji su jako dobri i čuvaju me, zaključila je simpatična baka.

Priznala je i kako nema neke posebne tajne njezine dugovječnosti, no ipak je otkrila jednu rutinu koju je svih ovih godina svakodnevno upražnjavala.

- Skoro svaki dan svog života sam provela radeći u polju, obavljala fizičke poslove, brinula se o obitelji i jela domaću spizu, veselo će baka Stoja. Iako ne voli previše slatko, uz cvijeće i čestitke, baki Stoji slavlje je uveličano tortom i kolačima. Njezin je dom ispunjen pjesmom i veseljem.Općina Sv. Filip i Jakov (Donje Raštane, Gornje Raštane, Sikovo, Turanj, Sv. Petar na Moru, Sv. Filip i Jakov) u kojoj živi  4.606 stanovnika, prva je od 34 jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji, šest gradova i 28 općina, kojoj je odobren i financiran projekt  "Zaželi".

Projekt "Zaželi" u koji je uključena baka Stoja, krajnjim korisnicima, odnosno osobama koje trebaju pomoć u kućanstvu, uključujući i društvene aktivnosti, omogućuje jednostavnije, zdravije i sretnije življenje što ujedno utječe na prevenciju prerane institucionalizacije. Projekt je omogućio obrazovanje i zapošljavanje četiri žene: Jadranke Rogić, Nade Colić, Slavice Mandić, Zvjezdane Matešić. One su početkom projekta svakodnevno pružale pomoć za 16 krajnjih korisnika.

- Projekt na prvo mjesto stavlja čovjeka, odnosno ljude kojima je pomoć najpotrebnija. Pristup je vrlo individualan. Svaka osoba kod koje se  ide ima različite potrebe i navike, kazala je Milka Milat, koordinatorica  projekta "Zaželi - program zapošljavanja žena".

U projekt se aktivno uključila i Općina Sv. Filip i Jakov koja vlastitom odlukom dodatno sufinancira projekt vodeći se osjetljivosti za ljude u trećoj životnoj dobi.