Županijska lučka uprava (ŽLU) raspisala je natječaj za dvije koncesije na korištenje lučkog područja za opskrbu gorivom otočana i nautičara. Jedna je brod – benzinsku pumu Brala, a druga za postojeću benzinsku crpku u Zaglavu na Dugom otoku.
Prije više od tri godine, Lučka kapetanija je zatvorila tu jedinu benzinsku pumpu na najvećem zadarskom otoku, jer nije imala koncesiju. Tu je benzinsku od Ine kao zakupac preuzela obiteljska tvrtka "Barbara Exclusive" iz Sali od Ine koja je još u rujnu 2009. godine izgubila koncesiju. Od tada se čeka na ovaj natječaj Županijske lučke uprave koji je objavljen kao javna nabava.


Koncesija se daje za gospodarsko korištenje pomorskog dobra koje predstavlja dio lučkog područja Luke Zaglav na Dugom otoku. Procijenjena vrijednost koncesije na 15 godina je 267.714.254,40 kuna. Područje koncesije  u luci Zaglav, kojom gospodari ŽLU, prostire na ukupnoj površini koja iznosi 1.102 m2, od čega kopneni dio iznosi 820 m2, a morski dio 282 m2.


Druga je priča s plovećom benzinskom crpkom u koju je prije desetak godina investirao zadarski poduzetnik Roko Brala, a koja tada nije imala zakonsko uporište za legalan rad. Županijska lučka uprava je objavila namjeru davanja koncesije za opskrbu plovila gorivom na dijelu lučkog područja luke Ist Kosirača. Objavljeno je to u javnoj nabavi kao koncesije za opće dobro ili usluge ispod EU praga. Koncesijom  budući koncesionar stječe pravo korištenja lučkog područja radi smještaja plovnog objekta s kojeg će se obavljati djelatnost opskrbe plovnih objekata gorivom, navodi se u dokumentaciji za javnu nabavu koju je odobrilo Upravno vijeće Županijske lučke uprave.

Naravno da se na javno  nadmetanje, otvoreno do 19. veljače, mogu javiti i drugi kandidati ali se u pravilu natječaj raspisuje za one koji su ispunili uvjete za koncesioniranje pomorskog dobra, što nije jednostavan postupak.