Najava Donata Dobrovića kako neće podržati listu Zadarskog bloka na kojoj se i sam nalazi potresla je ovu koaliciju stranaka sklopljenu uoči izbora. Prema tadašnjem dogovoru šest stranaka - Akcija mladih, HSLS, HSS, MODES, MOST i Naprijed Hrvatska!-Progresivni savez, obvezalo se podupirati svoje kandidate i kandidate partnera u svim mjesnim odborima, a u slučaju razmimoilaženja odlučivalo bi se većinom od šest predstavnika stranaka i nositelja liste za pojedini odbor.

Na sastanku u nedjelju ispostavilo se kako sam MODES, odnosno njegov predsjednik Rudolf Dvorski, ne želi pristati na sporazum sa SDP-ovim vijećnikom. Unatoč tome, po potpisanom koalicijskom sporazumu, MODES je trebao svom vijećniku preporučiti da podrži listu Zadarskog bloka, ali do toga neće doći.

- Dobrović je prije izbora pričao jednu priču, a od nedjelje drugu. Počeo je s tim da ga potežu za rukav i govore da mu ne bi dali glas da su znali da će surađivati sa SDP-om, a mi smo čuli da prijete i njemu i MODES-u, i to ne samo iz HDZ-a, nego i od onih koji su u partnerskim odnosima s Dobrovićevim obiteljskim biznisom. Tu nema nikakve koalicije sa SDP-om, trebao je samo podržati svog kandidata, kojemu je bio drugi na listi i kojemu je radio kampanju. Dogovor s Radetom nije bio koalicijski sporazum, nego samo način da realiziramo svoje programe, rekao nam je danas Ante Rubeša iz Zadarskog bloka.

Podsjetimo, u Mjesnom odboru Poluotok po tri su mjesta dobili Zadarski blok (Frane Brajković, Donat Dobrović i Lucia Kolega) i HDZ (Iva Dunatov, Igor Šokota, Ivan Mišulić), dok je jedan glas koji je trebao donijeti većinu u rukama Daniela Radete (SDP). MODES sada najavljuje blokadu izbora predsjednika, a druga mogućnost bila bi, prema scenariju u Mjesnom odboru Brodarica od prije četiri godine, da HDZ dade podršku Dobroviću i tako konstituira Vijeće bez ostatka Zadarskog bloka i SDP-a.

Ono što je još važnije od sudbine Vijeća MO Poluotok je pitanje sudbine Zadarskog bloka. Ako se nisu mogli dogovoriti oko podrške listi u jednom mjesnom odboru, što bi bilo kada bi ulozi bili značajno veći, poput većine u Gradskom vijeću. Postoji li nakon ovoga i dalje Zadarski blok?

- Prije izbora MODES se deklarirao da je 100 posto uz Zadarski blok, da podržavaju stavke koje smo potpisali, a sad praktički u jedinoj prilici gdje mogu o nečem odlučiti prekršit će dogovor. Ne želim trčati pred rudo, iz Zadarskog bloka nitko ne može nikoga izbacivati, ali neki mogu sami sebe izbaciti kada krše potpisani dogovor, kaže Rubeša.

Tko je do sada izabran?
MO Arbanasi - Zvonimir Rogić
MO Bokanjac - Enio Meštrović
MO Brgulje - Romano Maletić
MO Brodarica - Marija Petani
MO Ist - Dragan Komać
MO Maslina - Mate Zorica
MO Mala Rava - Zdenko Simičić
MO Vela Rava - Nedjejlko Ćuća
MO Mali Iž - Mladen Lovrin
MO Mali Iž Porovac - Rudolf Dumić
MO Molat - Franko Mračić
MO Olib- Branko Bondulić
MO Veli Iž - Siniša Kulišić
Mo Zapuntel - Žarko Martedić