ZADAR- Zadarski HDZ proslavio je 29 godina svog postojanja velikim božićnim banketom na kojem se željelo članove približiti čelnicima stranke "koji stoje pod reflektorima".

Tako je to protumačio prvi zadarski HDZ-ovac i domaćin Božidar Kalmeta čiji je nastup i govor, kao i lani, popraćen gromoglasnim pljeskom. 

Tradicija predbožićnih skupova HDZ-a sinoć je dobila jednu novu dimenziju. U plavičasto zasjenjenoj dvorani Višnjika nije se sjedilo, a nije bilo stranačkih zastava s kojima su članovi Mladeži dirigirano mahali na nekim prijašnjim skupovima. Izostao je i nastup klape, umjesto koje je svirao i pjevao duet mladih glazbenika Luka i Romano. Uobičajen završetak sa stranačkom himnom Bože, čuvaj Hrvatsku, zamijenjen je nastupom operne pjevačica iz Šibenika Nere Gojanović. Ona je otpjevala ariju iz Carmen "L amour te jednu božićnu pjesmu. 

Ali je zato bilo govora koji su bili u dubokoj suprotnosti s novim izdanjem HDZ-ovog skupa, kao što je to bio podsjetnik na rat predsjednika zajednica utemeljitelja HDZ-a Stanka Batura. U tonu prošlosti je bio i veći dio govora predsjednik GO HDZ-a Jose Nekića. Govoreći o sadašnjosti s porukama za mlade da ne bježe iz Hrvatske, Nekić je na skupu otkrio kako je i on zbog nekog razočaranje 2000. godine razmišljao o odlasku iz Hrvatske. 

- Bez stranke smo ništa. Moramo biti odani i zahvalni, poručio je Nekić te ustvrdio kako se moraju povezati jer Zadar ne zovu uzalud utvrdom HDZ-a, kazao je Nekić u najavi naslijeđa kojeg će preuzeti mladež HDZ-a.

O budućnosti HDZ-a nisu puno govorile, ali su se na pozornicu popele i skup pozdravile predsjednice organizacija mladeži Nataša Barišić i Nina Baradić. Kratki izvještaj stranačkom članstvu podnijeli su gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin.

Udarni govor održao je Kalmeta koji je, među ostalim kazao kako HDZ u temeljima mora biti isti, ali moraju biti ispred svog vremena. 

- Danas u Hrvatskoj imate svašta, od anarhista preko populista do ekstremista. Ima i političkih siledžija. Ima ih i ovdje u Zadru i što god najavljivali, neće još dugo, a možda i nikad doći na vlast. Zato HDZ ima veliku potporu, dvostruko veću od SDP-a, koji ništa ne vidi, istaknuo je Kalmeta koji je, kao terenski čovjek stranke, najavio pobjedu HDZ-a ako ne u Rijeci onda u Primorsko - goranskoj županiji. 

Zasluge tome, Kalmeta je prepisao prvom riječkom HDZ-ovcu, ministru Olegu Butkoviću koji je bio izaslanik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Butković je uzvratio Dariju, kako mu se obraćao s govornice i rekao kako svi koji dolaze u Zadar osjećaju ljubomoru kada vide što se napravilo posljednjih 15 godina. Imamo komplekse, dodao je Butković. - Dario, tebi posebno zahvaljujem. Bio si ministar u istom resoru i zaslužan si za gradnju mreže auto cesta. Ali ova tvoja vizija u Zadru, na tome ti moram čestitati, rekao je ministar Butković na stranačkom skupu u Zadru.