Na solarnoj instalaciji Pozdrav suncu od 1. listopada, kada je su počeli radovi izmijenjeno je 60 posto lampa.

Ta svijetleća tijela napravljena su u zadarskoj tvrtki Tristar čiji je vlasnik Mladen Končurat od samog početka održavao instalaciju. To smo mi proizveli, testirali prema EU standardima i prijavili zavodu za zaštitu intelektualnog vlasništva RH. Vlastita oprema je i bio uvjet dobivanja posla, kazao nam je Končurat, dodajući kako će biti ugrađeno 1860 komada lampa.

Naravno da je u svemu presudilo i iskustvo na održavanju instalacije. Međutim, kada se zatvorila u Njemačkoj tvornica iz koje su, kada je rađen Pozdrav suncu, instalirali opremu koja je zastarjela, onda su zadarski stručnjaci bili upućeni na vlastite snage.

Održavanje je bilo "drži vodu dok majstori odu", jer je već stara oprema u uvjetima uz more i izložena vremenskim uvjetima, dovodila do toga da instalacija ne svijetli ili da djelomično daje svjetlosne efekte. Uz lampe, treba promijeniti kablove, sklopke za napajanje te za upravljanje. Obuhvat posla nije samo Pozdrav suncu već i planeti.

Jedno od posljednjih testiranja nove opreme nakon što je ugrađeno 60 posto zadarskih lampi.

Tristar će instalirati novu i sigurnu opremu a posao bi trebao biti završen prije ugovorenog roka od 31. ožujka. Rekonstrukcija Pozdrava suncu odvija se preko tvrtke Inovativni Zadar koja je iz Gradskog proračuna dobila 4 milijuna kuna za ovaj zahvat.