"Prema jednom izvoru iz 2015. godine, od ukupnog svjetskog bogatstva koje je iznosilo 95,5 trilijuna dolara, oko 7,6 milijuna negdje se "izgubilo". Od tih 7,6 milijuna, 2,6 milijuna svoje sigurno gnijezdo savilo je u off-shore kompanijama i poreznim oazama", prezentirano je jučer pred dupkom punom dvoranom u Gradskoj knjižnici.

Poznati zadarski odvjetnik, stručnjak za kazneno zakonodavstvo i autor brojnih djela Šime Pavlović, u GK je predstavio svoju najnovije i dvadeseto po redu djelo naziva "Komentar Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma", osvrćući se na tri opasne kriminalne pojave u današnje vrijeme. Pritom se referira na Zakon koji je u Hrvatskoj stupio na snagu 1. siječnja 2018. godine.

Na predstavljanju knjige gostovali su i njezini recenzenti, Sonja Cindori, izvanredni profesor pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Damir Kos, sudac Vrhovnog suda RH te dr. sc. Željko Mršić, profesor Visoke policijske škole sa predavanjima na teme srodne knjizi: prevencija proliferacije oružja, kaznenopravni aspekt pranja novca, uloga odvjetnika i zatvoreni krug kriminala i "prljavog novca".

- Pranje novca je majka kriminaliteta iako ne nosi nikakav kriminalni naboj sam po sebi. U ovom djelu imate zakonski opis i mišljenje jednog vrhunskog pravnika. Ovo je putokaz i uputa za sve one koji se žele boriti protiv toga zla, a što više tražiti od jedne knjige, rekao je Mršić.

Sam Pavlović otkrio je kako su postojale čak četiri verzije ove knjige, te da je svoje prvo djelo o pranju novca objavio već u Hrvatskom ljetopisu sad već davne 1998. godine. Zahvalio je i Cindori, bez koje bi se, kaže, knjiga temeljila samo na pranju novca i financiranju terorizma. Naime, njezin rad "Novi trendovi sprječavanja pranja novca: proliferacija oružja za masovno uništenje", motivirao ga je da krene još jedan korak dalje. U 550 stranica svog dvadesetog djela sabrao je sva svoja znanja koja je bogatim iskustvom skupio.

Pogledajte fotogaleriju.